EPA/Michael Reynolds
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp i komedija o Šerloku Holmsu dobili su u subotu “nagrade” za najgora filmska ostvarenja u protekloj godini.

“Holmes & Watson”, u kojem glume Vil Ferel i Džon Si Rajli, najveći je “dobitnik”, sa osvojene četiri Zlatne maline, uključujući za kategoriju najgoreg filma i najgoreg rimejka, rip-off-a ili nastavka. Rajli je proglašen najgorim sporednim glumcem u, kako je rekao utemeljitelj nagrade Džon Vilson, “bezveznoj parodiji” klasične britanske detektivske priče.

Zlatna malina ili “Razzie”, nagrada je koja se dodeljuje za najgora filmska ostvarenja, a utemeljena je 1980. kao suprotnost holivudskim Oskarima.

Tramp je osvojio Zlatnu malinu za najgoreg glumca za uloge u dva dokumentarna filma: “Death of a Nation” konzervativnog reditelja Dineša D’Suze i u “Fahrenheit 11/9” liberalnog Majkla Mura. Savetnica Bele kuće Kelien Konvej proglašena je najgorom sporednom glumicom zbog svog arhivskog snimka korišćenog u filmu “Fahrenheit 11/9”.

U neuobičajenom obrtu, Melisa Mekarti je dobila Zlatnu malinu za najgoru glumicu za svoju ulogu u komediji “The Happytime Murders” kao i nagradu “Razzie Redeemer”, koje se svake godine dodeljuju onome ko se najbolje “iskupi” za prethodne glumačke grehe, za dramu “Can You Ever Forgive Me?” nominovanu za Oskara.

Zlatna malina, Golden Raspberry Award ili skraćeno Razzie, nagrada je koja se dodeljuje za najgora filmska ostvarenja, a uvedena je 1980. kao suprotnost Oskaru. Statua Zlatne maline košta oko pet dolara i u obliku je “maline veličine loptice za golf” koja se nalazi na rolni filma od 8 mm, a cela je obojena zlatnom bojom.

Naziv raspberry (malina) koristi se u izrazima u kojima želi da se uskrati poštovanje, kao što je “blowing a raspberry”. Naime, u slengu ta fraza (blowing a raspberry ili blowing a strawberry) znači proizvoditi zvuk sličan ispuštanju gasova, s ciljem da se jedna ili više osoba ismeju.

Za nominovane i dobitnike glasa oko hiljadu članova Zlatne maline iz 24 zemlje, koji se za 40 dolara u udruženje mogu učlaniti mogu preko interneta.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime