Zlatna medalja Spasiocu sveta

0

 

Na nedavno završenoj internacionalnoj izložbi Umetnost u minijaturi Majdan art 2014 koja je tokom septembra i oktobra održavana u Majdanpeku, Petrovcu na Mlavi i Beogradu, Vasilije Stojanović Vasa, vajar i slikar iz Dortmunda, osvojio je Zlatnu medalju publike.
Na konkurs za ovu izložbu pristigao je 631 rad od 369 umetnika iz 33 zemlje, a konkursna komisija odabrala je 481 rad od 297 umetnika.
Stojanović je izložio dve skulpture, a zlatnu medalju dobio je za skulpturu Spasioc sveta, koja predstavlja pokušaj pojedinca da spasi mračni svet koji se upleten u intrigantsku mrežu nalazi na rubu ponora, ali u kojem još postoje svetle tačke za koje se vredi boriti. Međutim, Stojanovićev spasilac sveta odbija pomoć licemera, pokazuje im "srednji prst" i poziva: "Učini i ti nešto". Skulptura teška 1.050 grama, izrađena je od mesinga, a figura spasioca je galvanski pozlaćena 24-karatnim zlatom.

Vasilije Vasa Stojanović

Stojanović je u Nemačkoj postao poznat po minijaturnim skulpturama koje je pravio od pribora za jelo, a publiku je kasnije osvojio figurama od zlata i srebra. U Nemačkoj je izlagao na više zajedničkih, a priredio je i nekoliko samostalnih izložbi. Učešće na izložbi Umetnost u minijaturi Majdan art 2014 njegovo je prvo pojavljivanje u Srbiji.
– Za razliku od nagrada žirija, nagrada publike nije novčana, ali za mene ipak predstavlja najveću nagradu, jer zbog posetilaca izlažemo radove, dotičemo njihove emocije i dodirujemo ih našim pogledom na realnost – rekao je za "Vesti" Vasa.
Vasilije Stojanović Vasa rođen je 1955. u Vršcu, a zubotehničku školu je završio u Požarevcu. U Nemačku je došao 1976. a posle doškolovanja u Dortmundu otvorio je samostalnu zubotehničku labaratoriju u kojoj pored redovne delatnosti obrazuje i mlade kadrove.
Vasa deluje u više međunarodnih organizacija koje se bore protiv diskriminacije, pa je patnja česta tema njegovih slika i skulptura.

 

Minijatura
– Minijatura je umetničko delo koje poseduje specifične zakonitosti. Duh minijature se ogleda u kompaktnosti kompozicije i sposobnosti umetnika da se izrazi u ograničenom formatu. Dakle minijatura nije isečak iz većeg umetničkog dela, već je celovito delo sa sopstvenim izrazom ideje ili pogleda na svet oko sebe – objašnjava umetnik.

 

Uskoro u Parizu
Vasa je u aprilu ove godine izlagao u Monaku. U septembru se predstavio u Luksemburgu. Od 25. do 30. novembra Parižani će ga u hotelu Palas videti treći put. U gradu svetlosti Vasa, će se ovaj put predstaviti skulpturom Poslovni svet. Skulptura je izrađena od bronzanog i srebrnog pribora za jelo.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime