Ženska vijagra, konačno!!

0

 

Vijagra: Je li konačno dobila "lepšu polovinu"?!

Farmaceutska industrija već odavno traga za adekvatnim parom vijagre, male plave pilule u obliku dijamanta – nekom malom roze pilulom. Nema sumnje – ženska vijagra bila bi ogroman hit, verovatno veći od svih “muških” zajedno.

 

 

Dosadašnji pokušaji podizanja ženskog libida i lečenja seksualne disfunkcije tazličitim lekovima nisu dali su gotovo nikakakve rezultate. Pokušaji s malim dozama testosterona (pošto on ima ulogu i u ženskoj seksualnoj želji) nisu imali puno uspeha dok se istraživanje delovanja same vijagre na žene pokazalo vrlo diskutabilnim i problematičnim.

 

Sada je veliko komešanje izazvao lek generičkog imena flibanserin koji su mediji odmah nazvali – ženskom vijagrom. Naučnici iz nemačke farmaceutske kompanije "Beringer Ingelhajm", koji su flibanserin ispitivali kao antidepresiv pa “naleteli” na njegovo delovanje na seksualnu želju, uzburkali su javnost kada su objavili rezultate istraživanja tog leka na 1378 žena koje su uzimale 100 mg flibanserina ili placeba dnevno i beležile da li su imale seks i da koliko je on bio zadovoljavajući.

 

Sve učesnice u istraživanju imale su dijagnozu “smanjene seksualne želje”, čak i one među njima koje su bile u braku ili stabilnoj vezi deset i više godina. Nakon šest nedelja, žene koje su dobijale flibanserin imale su 50 posto veći broj “seksualno zadovoljavajućih iskustava”. Preciznije – broj takvih “iskustava” popeo se sa 2,8 na 4,5. Broj ispitanica koje su dobijale placebo porastao je sa 2,7 na 3,7.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime