Zbog Gimnazije plaćaju časove

0

Broj učenika koji posle završene nastave u školi i dalje ostaju u školskim klupama je značajno porastao. Više od 63.000 švajcarskih učenika uzima dodatne, plaćene časove, 7.000 više nego pre tri godine.

Zavisni od privatnih časova
 

Ovo je pokazala još neobjavljena studija švajcarskog Koordinacionog centra za istraživanje obrazovanja (SKBF), pišu švajcarski mediji. Studijski podaci potiču iz vrlo reprezentativnog "Pisa – dodatnog upitnika", koji je 2012. godine sproveden kod 14.543 učenika.
Prema ovoj studiji, dodatnu profesionalnu podršku koristi 34 odsto učenika osmog i devetog razreda – dakle svaki treći. Studija takođe pokazuje i to da je u poslednje tri godine broj korisnika dodatne pomoći porastao za 10 procenata.
Ni na jednom drugom školskom nivou se ne uzimaju tako često plaćeni dodatni časovi kao u obe poslednje školske godine, očigledno zbog toga jer je u pitanju prelazak u Gimnaziju.
Najveći broj učenika sa dodatnom pomoći u obrazovanju dolazi iz familija sa visokim primanjima.
"Polaganje prijemnog ispita za gimnaziju bi se moglo u izvesnoj meri "kupiti"", potvrđuje Danijel Rajhmut, rektor na prirodno-matematičkoj gimnaziji Remibul u Cirihu.
– Da bi se sa sigurnošću obezbedile podjednake šanse, potrebni su pripremni kursevi u školama, i sa povoljnim cenama – kaže Remibul.

 

Volterova procena
"Za bolje ocene na višem stepenu u školama roditelji u Švajcarskoj izdvajaju od 100 do 300 miliona franaka godišnje", procenjuje ekspert za obrazovanje Volter.
On je tražio da se istraži i koliko učenika osmog i dvetog razreda odranije uzima privatne časove. Rezultat je i za njega bio iznenađujući: čak 12 odsto đaka pohađa godinama privatne časove.
– To znači da je svaki osmi učenik u švajcarskoj "konstantni zavisnik" od dodatnih privatnih časova – kaže Volter.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime