Zavičaj je uvek prisutan

0

Porodica Veselina Raičevića (50), supruga Zorica, deca Duška, Dragica i Miša, rodom iz Ravanice kraj Valjeva, proslavila je nedavno u Suru svoju krsnu slavu Mratindan na kojoj su se okupili njihovi najbliži rođaci, komšije i prijatelji.
Kako običaji nalažu, najpre je presečen slavski kolač, prethodno osveštan u našoj crkvi u Švamedingenu, kraj Ciriha. Vredni domaćini, Zorica i Veselin, ispoštovali su i običaj predaka da "dvore" svoje goste, pa su celu slavu prestajali na nogama, neumorno ih služeći i nudeći sve ono što su pripremili za ovu svečanu priliku.
A kada su zaređale čaše vina i rakije, počele su i priče koje su prigodne za ovakvu svetkovinu : ređanje uspomena na slave u zavičaju i posebno iščekivanje darivanja od strane tetki, ujaka, kumova…
Naravno, nisu zaobiđene ni političke teme, a svi su se veselili 19. decembru, datumu kada će građani Srbije konačno steći pravo da bez viza putuju po Evropi..
Snežana i Dragan Matejić, komšije u Suru (inače rođeni na Kosovu i Metohiji), već dve decenije su redovni gosti kod Raičevića. Kako nam rekoše, mada nisu u krvnom srodstvu sa Raičevićima, osećaju ih kao najbliskiju rodbinu, jer su uvek delili i dobro i zlo. U dečjoj sobi su se družili mališani. Taj "posao" im se dopao, pa su molili roditelje da ostanu još malo u gostima.
– Slave treba da budu češće jer je ovako u društvu baš lepo, kazao je Zoran Miliolić.

Slava je veliki dan
– U našem domu slava je uvek bila najvažniji dan u godini. Kako nam se boravak u Švajcarskoj odužio i približava se već trećoj deceniji, onda u duši osećam potrebu da bi u jednoj godini trebalo da bude više Mratindana, poveriše nam se domaćini Raičevići.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime