Zaslužujemo više mesta u skupštini dijaspore

0

Na sastanku Saveza srpskih udruženja Nemačke, koji je održan u prostorijama Kulturno-humanitarnog društva "Kolo" u Frankfurtu, određeni su termini održavanja folklorijada za sever, jug i za Saveznu folklorijadu Nemačke.

 

 

Pozitivna atmosfera: Sastanak u Frankfurtu

Vodeći računa o školskim raspustima i verskim praznicima precizirano je da će se Savezna folklorijada održati 17. aprila 2010. u Dortmundu, a domaćin je klub "Srbija".

 

 

Domaćin folklorijade za sever Nemačke je KHD "Kolo" iz Frankfurta, a termin održavanja je 13. mart. Tačan datum održavanja folklorijade za jug Nemačke nije utvrđen iz objektivnih razloga, a termin će ubrzo biti dogovoren.

Svetska folklorijada

Sekretar saveza Milorad Jancer upoznao je prisutne da je, bez prethodnog dogovora sa savezom, pokrenuo organizaciju Svetske smotre srpskog folklora koja će se održati 30. i 31. oktobra 2010. godine u Švebiš Gmindu, gradu gde živi. Najavio je učešće bar po jednog folklornog ansambla iz Australije i Amerike, a najavljen je i dolazak našeg folklora iz Londona. Iza ovog celog projekta, rekao je Jancer, u potpunosti stoji grad Švebiš Gmind, troškovi organizacije su oko 55.000 evra, bez zakupa sale, a nagrade će biti novčane: za prvo mesto 2.000, a za drugo 1.500 evra. Jancerova želja da se u organizaciju ove smotre uključi savez nije, međutim, prihvaćena.

Savez je raspravljao i o izboru delegata za buduću Skupštinu dijaspore Republike Srbije.

 

Vera Gregović bile je nezadovoljna predlogom da Savez srpskih udruženja Nemačke koji je formiran 14. decembra 1992. godine i iza koga stoje naši klubovi i Centralni savet Srba u Nemačkoj daju isti broj delegata, po dva.

– Oni nas neće predstavljati, oni rade od juče. Setili su se sada kad su otišli u penziju da bi kao mogli nešto da urade za Srbe, pa njih petoro formirali ništa manje nego krovnu organizaciju Srba, a baze nigde.

 

Mi smo se borili kad je bilo najteže i ne možemo da imamo ista prava.

Njen stav delili su i ostali učesnici sastanka (među kojima su bili i predstavnici klubova iz Manhajma, Dortmunda, Frankfurta, Ofenbaha, Hajlbrona, Noj Izenburga, Švebiš Gminda, Štutgarta), pa je zaključeno da se pošalje pismo Ministarstvu dijaspore sa zahtevom da Savez srpskih udruženja Nemačke dobije tri umesto dva mesta u budućoj skupštini.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime