Zajedno za vanrednu izbornu skupštinu

0

 

SLOŽNI: Predstavnici Hesena i SRV ne odustaju

Najzad je, u trećem pokušaju, članovima Centralnog saveta Srba Severne Rajne Vestfalije (CŠRV) i Hesena (CSSH) pošlo za rukom da oganizuju "normalan" sastanak. Posle "skandala" i "miniranja", o čemu su "Vesti" proteklih nedelja opširno pisale, "treća sreća" bio je vanredni sastanak održan u subotu u prostorijama kluba "Oro". I sa sednice u "Oru" ponovo je upućen, sada zajednički zahtev, za održavanje nove, vanredne Izborne skupštine, a rok za odgovor je 19. decembar.
Skup je blagoslovio frankfurtski paroh, protojerej Stojan Barjaktarević. Povod za sednicu, kako je pisalo u pozivu, bila je godišnja skupština Centralnog saveta Srba u Nemačkoj koja je održana 31. oktobra u Frankfurtu, a koja je, po mišljenu delegate ove dve pokrajine obilovala nepravilnostima posebno po pitanju izglasavanja kandidata za Skupštinu dijaspore Republike Srbije.
O tome su i ovoga puta, u svojim uvodnim izlaganjima, govorili predsednici CSSRV Sava Pejović i CSS Hesena Miloš Cvetanović. Na dnevnom redu je bilo još nekoliko tačaka, među njima ona o osnivanju radne grupe koja će raditi na formiranju "Okruglog stola" svih srpskih udruženja u Nemačkoj i da se na taj način biraju delegati za Skupštinu dijaspore.
Sastanku su osim članova Saveta SRV i Hesena prisustvovali predstavnici Udruženja pisaca "Sedmica" i klubova "Oro" i "Kolo" iz Frankfurta, gosti iz Vizbadena. Prvi put je sednici Centralnog saveta ove dve pokrajine, prisustvovao Verislav Đukić, predsednik Udruženja inženjera i tehničara iz Nirnberga. Bila je tu i Spomenka Alečković, akademski slikar i dizajner, koja je sa učiteljem Miloradom Borkovićem nedavno izabrana za potpredsednika CSS Hesena.
Na skupu se čulo da je CSSRV i CSS Hesena uputio Centralnom Savezu Srba u Nemačkoj zahtev da se zbog nabrojanih neregularnosti izborna godišnja skupština ponovi, međutim, do danas, nikakav odgovor nisu dobili. I sa sednice u "Oru" ponovo je upućen, sada zajednički zahtev, za održavanje nove, vanredne Izborne skupštine, a rok za odgovor je 19. decembar.
Predsednik "Sedmice" Ljubiša Simić ide dalje.
– Ako nam opet ne odgovore, mi sami treba da sazovemo vanrednu Izbornu sednicu Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, a za to nam, po Statutu, treba podrška trećine članstva – ističe Simić.
Dogovoreno je da se uputi pismo Ministarstvu za dijasporu Srbije te da se i oni upoznaju sa nelegalnim izborom delegata na "spornoj" Godišnjoj skupštini.
Zaključak je i da se u narednih deset dana formira radna grupu koja će koordinirati aktivnosti oko formiranja "Okruglog stola", od Bavarske do Severne Rajne Vestfalije.
 

Promocija fondacije
Posle pauze za ručak održana je promocija Srpska fondacija (Serbische Stiftung)
, koja se rađa iz želje da se pruži stručna i materijalna podrška Srbima u Nemačkoj. Osnivač fondacije je Centralni savet Srba u Severnoj Rajni Vestfaliji.

 

Podrška iz Berlina
Skupu u Frankfurtu stigla je pismena podrška, sa dobrim željama za uspeh u radu, od potpredsednika društva "Vuk Karadžić -Braća Grim" Miloja Ž. Milićevića, koji ih obaveštava da Milan Čobanov nije član Srpsko-nemačkog društva "Vuk Karadžić-Braća Grim" i da se on, nažalost, u odnosu na imovinu ovog društva pokazao poslovično nezahvalan, odnosno krajnje štetan.
"Kako sam obavešten, Čobanov je i od drugog srpskog udruženja u Berlinu, Srpskog kulturnog i sportskog društva takođe dobio pismenu opomenu da ne može nigde da ih predstavlja i zastupa – napisao je, između ostalog u svojoj poruci učesnicima ovog skupa Miloje Ž. Milićević.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime