Kada je na naslovnoj strani svog lista za decu “Neven” objavio životopis američkog državnika i pronalazača Bendžamina Franklina u slikama, Jovan Jovanović Zmaj je već široko otvorio vrata srpskom stripu. A 1881. prvi put se priča u slikama ne završava, već se njen kraj najavljuje za sledeći broj. Bila je to priča “Pitomo lišče i živina”.

Zmaj je stripom u nastavcima tražio način da čitaoce čvršće veže za svoj list, kako se to već radilo u zapadnoj Evropi. Punih osam godina od tada na stranicama “Nevena” je objavljena čitava hrpa stripova, od kojih su mnogi bili vrhunski domet ove umetnosti.

U pričama “Tuga i žalost jednog miša” i “Iz života malog Sime Boba”, na upečatljiv način su prikazane sudbine malog glodara, a od tada su brojevi donosili i druge poučne priče za decu. U njima su, po uzoru na basne, glavne uloge imale životinje. Prikazivani su, tako, nestašluci jednog kučeta pod naslovom “Iz štenačkog života Lolinog”, kao i snalažljivost jednog starog pacova.

Sve do pred kraj 1886. godine ilustrovani prilozi u “Nevenu” predstavljali su celinu slike i teksta.

Tako se radilo i u ostalim listovima na Balkanu, gde su i pojedinačne karikature često imale tekst kako bi čitaocu bilo jasnije šta je autor hteo da kaže. Zato je pojava stripa “Šta se dogodilo sa očevim šeširom?” donela još jednu važnu novinu. Zmaj je prvi put priču objavio bez ikakvog teksta, a uz to je “zaboravio” da obeleži redosled slika, prepuštajući to snalažljivosti malog čitaoca.

Od 1888. list će imati više ilustracija nego članaka, a najviše pažnje privukli su sledeći: “Od crnog belo – od belog crno”, “O stradanju jednog labuda”, poučni prilozi “Prokleta muva” i “Bistro dete Tasa”, i, konačno, vrhunski ilustrovana priča “Zolja”. Sa pričom “Kovač i đavo” list “Neven” je 1889. zaokružio prvu deceniju postojanja. Od tada je počeo je da objavljuje i prve prave, velike stripove, kao što su “Priča o šmokljastom medvedu”, “Žabac koji ne zna da ćuti” i “Trka mačke za mišom”. Stripovi “Relja-Nebojša”, “Naučio ih Beljov pameti” i “Kako se Jarac nakaljao” bili su ujedno i poslednji ilustrovani prilozi iz zlatnog perioda “Nevena”. Poslednji broj “Nevena” od ukupno 433, izašao je 1908. godine u Novom Sadu.

Drska šala sa slonom

Zmaj je 1891. svoj časopis za decu preneo u Beograd, ali u deset brojeva nije imao nijednu ilustrovanu priču. Posle pauze od šest godina “Neven” se ponovo pojavio 1898, ovoga puta izdanju Srpske štamparije u Zagrebu, gde je Zmaj bio urednik. Kada se “Neven” 1901. vratio u Novi Sad, doneo je svega četiri priče u slikama: “E, ovo retko biva”, “Kako je žabac stekao brkove, kao i zanimljiv primer o pretvaranju puža u biciklistu” i priču “Drska šala sa slonom u sedam slika”. Narednih godina Čika Jovin časopis je prestao da objavljuje stripove, što je dovelo do opadanja kvaliteta lista, time i drastičnog pada tiraža.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime