Vučić: Važno da do sredine maja ispunimo kriterijume

0
Tanjug
Aleksandar Vučić: Potrebno je obezbediti više evropskog novca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Sofiji da je za Srbiju važno da do sredine maja, kada će u Bugarskoj biti održan Samit EU-Zapadni Balkan, ispuni 115 kriterijuma koje su dobile sve zemlje regiona.

On je, novinarima, preneo da je na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU u Sofiji, pored napretka zapadno-balkanske šestorke ka Uniji, bilo i nekoliko drugih bitnih tema koje su drugačije od onoga što je uobičajeno.

Kazao je da se bilo reči o tome da treba da region radi na uspostavljanju regionalne ekonomske zone, kao i govora o ispunjavanju 115 kriterijuma koji su već date zemljama i teritoriji Zapadnog Balkana.

Mnoge zemlje, kako je konstatovao, nisu ništa ili vrlo malo uradile po tom pitanju.

– Za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kada se u Sofiji održava veliki Samit EU i Zapadni Balkan – naglasio je Vučić.

Ukazao je da je premijer Bugarske, zemlje koja aktuelno predsedava EU, Bojko Borisov postavio ambiciozne ciljeve u vezi povezanosti regiona.

– U nekoliko navrata govorio je o Beogradu i vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu, te da je potrebno da se obezbedi za to više evropskog novca. Govorio sam o tome da sam sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel pričao po ko zna koji put o autoputu Niš-Priština i koliki značaj bi on imao za Toplički okrug, Niš, Merošinu, nišavski okrug i druge krajeve Srbije. Mi ćemo sa njegovom izgradnjom krenuti krajem ove godine – najavio je on.

Vučić je rekao da će Srbija sama krenuti i u izgradnju autoputa Niš-Dimitrovgrad.

– Očekujemo da ljudi mogu da vide opipljive rezultate naših razgovora – kazao je on.

Preneo je da je razgovarano i o političkim razlikama i razlikama po pitanju granica koje moraju da se reše, kao i na koji način to učiniti.

– Nije lako i jednostavno ali moramo da guramo napred – zaključio je Vučić.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime