youtube.com/Balkan TV
Miloš Vučević

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od danas će se prvi put organizovano naći na policama marketa u centralnoj Srbiji, a gradonačelnik Novog sada Miloš Vučević rekao je da će država i veliki broj kompanija ponuditi mogućnost, i otvoriti rafove, za srpske proizvode sa Kosova i Metohije.

– Posebno sve treba sagledati u kontekstu necivilizacijskih taksi koje je uvela Priština na proizvode iz centralne Srbije, a na ovaj nacin mi pokušavamo da otvorimo vrata cele Srbije za proizvode sa KiM – rekao je Vučević za RTS.

Prema njegovim recima, značajna simbolika je da vina dolaze iz Metohije, sušeno voće iz Zubinog Potoka.

– Bez ekonomskog osnaživanja nema ni njihovog opstanka. Nadam se da ce se pridružiti i drugi gradovi u ovoj akciji – naveo je Vučević.

Kako je istakao, Srbi imaju brojne administrativne prepreke da plasiraju proizvode, a bez ekonomije nema života tamo i na taj nacin vrši se etnicko čišćenje.

– Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u centralnoj Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu – kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvodacima sa KiM, je to što je sada državna firma “Metohija” posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvodaca i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvodaca sa KiM.

U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

– Verujem da ce ovo biti ogroman podstrek za naše ljude – istice državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stojanovic podseca da proizvodaci sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan nacin.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime