Voja je pobedio Tribunal

0

 

Vojislav Šešelj je trunuo u haškom kazamatu ni kriv, ni dužan. Za to vreme je uspešno branio srpski narod i da su se poštovali pravo i pravda, trebalo je odavno da bude pušten, opšte je mišljenje Srba u dijaspori povodom vesti da se lider Srpske radikalne stranke vraća u Beograd posle 11 godina i osam i po meseci. Podsećamo, Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu 24. februara 2003, nakon što je obelodanjena optužnica protiv njega.
Ilija Malinić, predsednik odbora SRS u u Berlinu, smatra da je ovaj slučaj presedan u svetskoj istoriji prava:
– Pravo i pravni moral su potučeni. Koliko se samo sudija smenilo, jer nisu mogli ništa da urade i jednostavno su se povlačili. Verujem da će mnogi naši političari zažaliti što su dopustili da ga toliko godina drže tamo. Gotovinu su Hrvati dočekali kao heroja, a pogledajte šta je bilo sa našim generalima? Siguran sam da će svaki radikal i svaki građanin prirediti dobrodošlicu Šešelja. Ne verujem da će njegov povratak biti nezgodan za Vučića i naprednjake, jer su oni široko pustili korenje. On je bio i ostaće lider SRS i oni koji su mu verni, ostali su sa njim. Lično sam ostao zbog njegove hrabrosti i toga što je branio srpski narod pred izmišljenim svetskim sudom.
Njegov sugrađanin Nikola Živković ističe da u Hagu Šešelju nisu mogli da nađu ništa sem verbalnog delikta, kažnjivog u totalitarnom komunističkom režimu, ali ne i po anglosaksonskom pravu.
– Oni su vreo krompir bacili u Srbiju da čovek umre tamo što je dosta neprijatno za ovaj režim. Katastrofalna ekonomska situacija i beznađe stvaraju atmosferu koja može da bude veoma zapaljiva i nepredvidiva. Hag je nenamerno od Šešelja napravio modernog mučenika – kaže Živković.
Ljubinka Krstić iz Frajburga smatra da će slučaj Šešelj ostati zapamćen kao primer nehumanosti prema osoba koja drugačije misli i deluje od onoga što sud želi da čuje:
– Želim da se što pre oporavi i sredi političku scenu u Srbiji. Mi kao da se bojimo da odredimo svoje nacionalne interese. Možda će to Šešelju poći za rukom. Zadužio srpski narod time što je svima mogao da kaže u lice šta misli braneći svoju naciju. Hvala mu što je po cenu svoga života dokazao da je Hag kazamat za Srbe koji je bio gori nego logori u Drugom svetskom ratu.
Nebojša Todorović iz Minhena smatra da je dobro što vođa radikala stiže u Srbiju.
– Vrlo hrabro i uspešno branio se pred Tribunalom, ali očigledno nije mnogo brinuo za svoje zdravlje. Da je Haški sud bio ustanova prava i pravde, bio bi pušten na slobodu posle godinu-dve – ističe Todorović, dodajući da je u Hagu trebalo suditi američkim vojnicima i generalima za zločine koje su počinili po svetu.
Što se tiče političke situacije u Srbiji, naš sagovornik veruje da će tu biti potresa, pre svega u vladajućim krugovima.
I za Nedeljka Novakovića iz Regenzburga nema nikakve dileme da je Šešelj robijao nevin.
– Čini mi se da je njegov odlazak u Hag dobro došao političarima u Srbiji koji su dobili prostor za delovanje. Izdali su ga najbliži saradnici koji danas vode Srbiju. Tako se ta nit izdaje provlači od Kosovskog boja do današnjih dana – veli Novaković.
Inženjer Miško Gojak, istovremeno i vrsni guslar, žitelj je Francuske tokom 25 godine i tokom tog celog perioda ni za trunčicu nije izbledeo njegov rodoljubivi osećaj za maticu. O Šešelju kaže:
– Ime mu je zvučno, puno patriotizma, što mnogo škodi jučerašnjoj i današnjoj Srbiji. Drago mi je što izlazi na slobodu, što se oslobađa svih svojih ličnih lanaca, odnosno, što mu majka Srbija poklanja slobodu – sa dobrim zakašnjenjem. On treba svojoj porodici i poručujem mu, uz sve svoje istomišljenike, da se okani srpske politike.
Slađa Stamenović, frizerka iz Pariza, takođe smatra da Šešelj treba da se posveti sebi i porodici.
– Nažalost, mislim da ga je Hag istrošio. Pre svega mu želim ozdravljenje, dug život i da ostvari sve svoje ciljeve koje je naumio. Dosta mu je Srbije, koja nije znala da ga ceni. Narod zna koliko je on velik čovek.
Izlazak Vojislava Šešelja iz zatvora u Hagu, tema je među brojnim zemljacima u Lincu i Gornjoj Austriji.
– Pokazalo se da je pravda spora ali dostižna. Vojvoda je branio ne sebe, već srpstvo. Zločinci su ga sigurno trovali, možda doveli do samrti, a on je neuništiv. Kao istinski heroj i rodoljub zaslužuje dostojan doček – gotovo u dahu kaže Stanislav Vulević iz Linca.
Miloš Damjanac iz Dietikona smatra Šešelja jednim od najvećih boraca za istinu:
– Ovaj proces je primer nezapamćenog kršenja ljudskih prava. Možda svima nije drago što će oni biti na slobodi.
Tomislav Zeljković iz Soloturna podseća da su naši političari poslali Šešelja u Hag kako bi ga sklonili sa političke scene.
– Kakvi su to zakoni i gde je tu pravda? Bojim se da niko za to neće odgovarati i da će sve brzo pasti u zaborav…

 

 

Ilegalni sud

Gordana Milanović-Kovačević iz Berlina smatra da je Haški sud morao Šešelja da pusti iz čisto bezbednosnih razloga jer ne žele ishod kao u slučaju Slobodana Miloševića:
– Može da se napravi paralela između varvarinskog slučaja (tužba zbog bombardovanja mosta u ovom gradu), u kojem sam i sama učestvovala, i suđenja Šešelju. Varvarinski proces je vođen pred regularnim sudovima Nemačke, gde smo prošli sve instance koje zakon predviđa. Za razliku od toga, Sud u Hagu je ilegalna institucija koja nema nikakvo pokriće.

Nepotrebne uvrede
Vito Šipragić iz Tutlingena ističe da je Šešelj s pravnog aspekta nevin jer nema presude.
– Šešelj snosi ipak deo odgovornosti za sve što se u Hagu dešavalo, jer nije poštovao sud. Svoje znanje i ogromnu energiju morao je da usmeri samo na svoju ličnu odbranu, a ne na vređanje sudija ma kakvi oni bili. Iz usta intelektualca nisu smele da se čuju takve reči.

Ne treba nam skandal

Živka Mančić iz Pariza želi lideru radikala uspešno lečenje:
– Sa druge strane, bojim se da ne napravi neke probleme. Vučić dobro vodi državu, u pravom pravcu, sada su nam svuda vrata otvorena. Ne treba nam bilo kakav skandal.

 

 

Lekcija za pamćenje

Milorad Čelarević iz Amštetena je srećan što je prvi čovek radikala očitao Hagu lekciju za pamćenje.
– Bojim se da nije reč opet o političkoj igri upravo onih koji sudom komanduju da bi napravili u Srbiji rasulo. Samo da ne bude – zavadi, pa vladaj.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime