Vakcina opasnija od gripa!?

0

Vakcinacija stanovništva protiv svinjskog gripa ne ide dobro i "glatko", kako bi vlasti želele. Savezni zavod za zdravlje morao je da obelodani da je dvoje pacijenata zbrinuto u ciriškoj bolnici zbog teških alergijskih reakcija pošto su primili vakcinu protiv svinjskog gripa.
"Alergijska reakcija je nastupila odmah posle primanja vakcine", kazao je Joahim Gros, portparol "Svismedika" i dodaje da su obe osobe pripadale rizičnoj grupi i da je njihovo stanje za sada stabilno.
Uzrast i pol pacijenata nisu saopšteni, kao ni koju su vakcinu primili. Naime, na tržištu su tri vrste vakcina – "Pandemriks" koju proizvodi "GliksoSmitKline" i "Focetria" i "Celtura" koje proizvodi "Novartis".
Vakcine "Pandemriks" i "Focetria" testirane su na embrionu kokošjih jaja, a "Celtura" na linijama ćelije psa. Sve tri vakcine sadrže interaktivne supstance "adjuvants" ( supstance koje pojačaju imunitet) ali se razlikuju u sastavu materija i doziranju. Takođe, vakcina "Celtura" se razlikuje od ostalih jer nije namenjena deci mlađoj od tri godine. Do sada je alergijska reakcija na "Pandemriks" prijavljena kod 75 osoba koje su primile ovu vakcinu u Švajcarskoj, 16 na "Focetiu" .Na "Celturu" nije bilo alergijskih reakcija.
"Ova poslednja se tek odnedavno primenjuje, pa je moguće da će alergijske reakcije na nju tek uslediti", najavio je Joahim Gros.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime