Uzmite kamatu unapred

0


U Nedelji štednje koja traje do 7. novembra, kamatne stope na oročene devizne uloge iznosiće od šest do osam odsto, što je za oko 2,5 odsto niže nego što je bio slučaj prethodnih godina. Umesto povoljnim kamatama, neke banke pokušavaju da namame štediše poklonima i nagradnim igrama, a većina emitovanih reklamnih poruka dobija sasvim drugo značenje nakon razgovora uživo sa bankarskim službenicima. Ove godine kamate ni izbliza nisu tako povoljne, a epitet "atraktivna" zaslužuje samo oročena štednja s isplatom kamate unapred.
Eurobank EFG je klijentima koji se opredele za "štednju unapred" ponudila kamatne stope do šest odsto i doživotno besplatnu članarinu za Master Card Standard
ili debitnu Visa Electron karticu. Unapred isplatu kamate do sedam odsto na godišnjem nivou ponudila je i Rajfajzen banka, uz dodatni mamac – učešće u nagradnoj igri u kojoj su se doskora delili automobili "VNj buba", a preostalo je da se izvuče dobitnik glavne nagrade – stan u Beogradu. Sa sloganom "dupli dobitak" najdalje je otišla Unikredit banka. Radi se takođe o kamati koja se daje unapred, ali se ne može podići, već se prilikom oročavanja pripisuje glavnici na koju se onda obračunava dodatna kamata. Za ovu vrstu štednje nominalna kamata je 8,35 odsto što je trenutno najviše na srpskom tržištu.
Štednja s isplatom kamate unapred zanimljiva je zbog činjenice da je porez na prihod od kamata, koji je iznosio 20 odsto, odlukom Vlade Srbije privremeno ukinut do kraja ove godine. Porez se, izvesno je, neće obračunavati na sve kamate koje budu isplaćene do 31. 12. 2009. Nakon toga porez na prihod od kamata najverovatnije će biti ponovo uveden.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime