Uskoro “poslastica”: Neobjavljeni tekstovi američkog klasika

0
EPA
Džerom Dejvid Selindžer

Američki književni klasik Džerom Dejvid Selindžer, pisac kultnog “Lovca u žitu”, ostavio je iza sebe još neke tekstove koji će uskoro biti objavljeni.

Selindžerov sin Met potvrdio je da je njegov otac ostavio poveći opus koji dosad nije bio objavljen i da radi na tome da taj materijal što pre predstavi javnosti. Met je u britanskom “Gardijanu” naveo da sa očevom udovicom Kolin O`Nil radi na pripremi neobjavljenog materijala.

Selindžer je umro 2010. godine, a iza sebe je ostavio mali opus, jer je 1965. odlučio da više neće objavljivati. Do smrti je živeo povučeno u selu Kornišu u Nju Hempširu. Književni kritičari i čitaoci pretpostavljali su da on i dalje piše, ali do sada nije bilo potvrde.

Met Selindžer objašnjava da njegov otac nije hteo da učestvuje u književnim nadmetanjima, već da je želeo da bude sam sa svojim mislima.

Svoje najpoznatije delo, roman “Lovac u žitu”, objavio je 1951. godine, a poslednje što je izašlo u javnost bila je priča “Hepvort 16, 1924” u listu “Njujorker” 1965. godine.

Neobjavljeni materijali uglavnom se bave porodicom Glas, koju čitaoci Selindžera već poznaju iz njegovih kratkih priča.

Roman “Lovac u žitu” smatra se američkim književnim klasikom.

Narator i glavni junak Holden Kolfild, tinejdžer koga su izbacili iz škole, postao je najpoznatiji američki književni junak, uz “Haklberi Fina”.

Roman je pogodio žicu hladnoratovske Amerike i ubrzo stekao kultni status.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime