Uskoro Akcioni plan za sprečavanje nasilja u sportu

0

Jedna od mera, predviđena u predlogu Akcionog plana, jeste zabrana ekstremnih podgrupa i obavezno prisustvo tužioca na utakmicama visokog rizika, rekla je ministarka Samradžić-Marković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, održanoj posle sednice Saveta.

Akcioni plan predviđa i održavanje seminara za sudije i tužioce o svim elementima Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, seminare za komesare sportskih saveza, rekla je ona na konferenciji, kojoj je prisustvovao i republički javni tužilac Slobodan Radovanović.
 

Takođe, predviđeno je i davanje instrukcija jedinicama lokalne samouprave da se obustavi finansiranje klubova ukoliko u njima ima slučajeva nasilja, zatim održavanje zajedničkih sednica skupštinskih odbora za sport i omladinu i za bezbednost.
 

Među merama za sprečavanje nasilja u sportu, predviđenim u predlogu Akcionog plana jeste i edukacija sportskih novinara, kao i mogućnost da đaci na časovima uče šta je pozitivan način navijanja.
 

Ministarka sporta i omladine je navela da će biti zatražen prijem kod predsednika Republike, u okviru želje da se, kako je rekla, napravi širi konsenzus u borbi protiv nasilja u sportu.
 

Ona je navela i da će biti inicirano da se republički parlament aktivno i jasno uključi u ovaj aspekt borbe i potvrdila da je Savet na današnjoj sednici podržao predlog republičkog tužioca Radovanovića da se ekstremne podgrupe u okviru udruženja građana ukinu i da se ova inicijativa što pre dostavi Ustavnom sudu.
 

Ministarka je najavila da će 20. i 21. oktobra u Beogradu biti održana međunarodna konferencija o borbi protiv nasilja i rasizma u sportu kroz promociju različitosti.
Konferencija se održava na inicijativu Saveta Evrope, učestvovaće oko 150 eksperata iz cele Evrope koji će pokušati da daju odgovore na pitanja kao što su: kako identifikovati počinioce, koje sankcije primenjivati, pravni okvir, preventiva, a jedna od tema jeste da sport nije izvor nasilja već izvor multikulturalnog dijaloga i spajanja.
 

Odgovarajući na pitanje novinara o prisustvu alkohola u službenim prostorijama posle utakmice Srbija Rumunija, ministarka Samardžić-Marković je istakla da je spremna da plati svaku kaznu, ako se utvrdi da učinila krivično delo.
 

"Zakon se odnosi na točenje alkohola, a ne na zdravicu i odnosi se ne samo na fudbalere, već i na novinare", rekla je ona i podsetila da je točeno pivo i u novinarskoj loži, na šta, kako je rekla, niko nije reagovao.
 

O tom događaju svoj stav izneo je i republički tužilac Radovanović, ocenivši da se radi o "protokolarnim stvarima".
 

"Moramo biti svesni da se radi o protokolarnim stvarima", rekao je Radovanović, dodajući da se zakon ne može tumačiti na tako bukvalan i banalan način.
 

Zakon je donet radi sprečavanja nasilja i izgreda na sportskim priredbama i u tom cilju ga treba i primenjivati, a protokolarne stvari koje se dešavaju u službenim prostorijama nikako ne treba podvesti pod smisao i cilj donošenja zakona", rekao je on.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime