Bešenovo je jedini manastir na Fruškoj gori koji su podigli Nemanjići, skoro svi ostali su zadužbina despota Brankovića. Predanje kaže da je ovaj manastir, posvećen arhanđelima Mihailu i Gavrilu, osnovao kralj Dragutin krajem 13. veka, a postoji i drevni zapis o njegovom krstu iz 1297. godine.

Na zidu manastirske crkve zapisano je da je oslikana 1476. godine, a manastir se pominjao i u turskim popisima iz 16. veka. Njegova riznica je u to doba obogaćena blagom požarevačkog manastira Vitovnica, čiji su monasi ovde prebegli pred Turcima.

Među njima je bilo i Četvorojevanđelje koje je okovao Vuk Kondo, kao i srebrna čaša čuvenog kujundžije Luke. U Bešenovu se čuvao i deo moštiju Svetog Kirika i Julite, sina i majke koji su u 4. veku, u doba cara Dioklecijana, stradali za hrišćansku veru. Oko 1753. im je podignuta posebna kapela i oslikana ikona s likovima ovih svetaca. Njihove mošti su tokom Drugog svetskog rata sklonjene od ustaša, ali su potom netragom nestale.

Bešenovo je uspravno stajalo do 4. maja 1944. Pošto su sremski partizani u njemu smestili svoj štab, Nemci su ga, istog dana avionskim bombama sravnili sa zemljom. Posle rata meštani okolnih sela razvukli su preostalu ciglu i kamen, a manastirski metoh je prešao u ruke države. Tek poslednjih godina manastir je počeo da se ponovo uzdiže iz ruševina.

Kneževi Raškovići

Grobnica kneza Aleksandra Raškovića, poslednjeg izdanka plemićke porodice Rašković iz Starog Vlaha, otkrivena je u Bešenovu tek 2012. godine. Njegov otac, knez Atanasije, uoči druge seobe Srba pod patrijarhom Arsenijem Četvrtim Jovanovićem Šakabentom, podigao ustanak protiv Turaka. Aleksandar Rašković je sa graničarima izvojevao velike pobede u bitkama kod Frankfurta, Landshota, Lajpciga, Graca.

Source :

Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime