Ukinuto 208 nepotrebnih akata

0

 

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je to samo početak i da će na narednim sednicama Vlada usvojiti preko 300 preporuka za ukidanje 600 nepotrebnih akata.

Prema njegovim rečima, na taj način privreda bi trebalo da uštedi 200 miliona evra godišnje.

Dinkić je ukazao da bi stavljanje van snage suvišnih propisa trebalo da bude završeno do sredine 2010. godine, kada bi Skupština Srbije trebalo da usvoji najveći broj izmenjenih zakona.

On je rekao da su među značajnijim preporukama vlade uvođenje jednošalterskog sistema za prijavu novih zaposlenih koji treba da startuje od 1. januara naredne godine čime će se uštedeti oko 16,6 miliona evra godišnje.

 

Tu su još i uplata dnevnog pazara koji će se sada uplaćivati jednom nedeljno, kao i uplata doprinosa za preduzetnike koji će se umesto na tri računa vršiti na jedan račun, a biće izmenjeni i propisi kojima će se produžuti važenje putnih naloga sa sedam na 30 dana.

"Samo od uplate doprinosa na jedan račun uštedeće se 28 miliona evra", rekao je Dinkić i dodao i da će se već od 1. januara 2010. godine krenuti sa sprovođenjem preporuka.

Dinkić je naveo da je otklanjanje nepotrebnih procedura i komplikovane "papirologije" potrebno i u Poreskoj upravi gde se taj posao vrši van evropskih standarda, kao i da očekuje od Ministarstvo finansija neophodnu podršku za donošenje optimalnih rešenja.

 

Dinkić je rekao i da je stavljanje van snage nekih preporuka naišlo na otpor i ocenio da "giljotina propisa" "neće biti jednostavan zadatak".

"U procesu analize preporuka ima dosta otpora, kako od nekih državnih organa tako i od nekih državnih institucija koji ne žele da se pomire sa gubljenjem nekih izmišljenih poslova koji su godinama zarađivali novac, na uštrb privrede", rekao je Dinkić.

On je istakao da su na snazi bili i neki arhaični propisi iz 1947. godine koji su samo opterećivali pravni sistem u zemlji, navodeći kao primer Pravilnik o higijenskim i tehničkim zaštitnim merama pri radu u kudeljarama iz 1947. godine.

Važeća je bila i Uredba o Saveznoj javnoj ustanovi Jugoslovenski registar pomorskih brodova iz 1947. godine, iako, kako je podsetio, "Srbija nema more".

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime