N.U.
Služio parastos: Protojerej Milorad Soaktar

Srpska zajednica Perta obeležila je minule nedelje 20. godišnjicu od početka NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

– Neka naša poruka danas bude poruka mira i pomena prevremeno prekinutih života stotina i hiljada nevinih ljudi, žena i dece, recimo NE budućem nasilju u svakom obliku – istakao otac Saša

Pravioslavni hramovi u Hajgejtu, Crkva Svete Trojice i Crkva Svetog Save, kao i crkve posvečene Svetom Vasiliju Ostroškom iz Voterforda i Rokingema, okupile su vernike iz svojih parohija da u molitvi pomenu nevine žrtve NATO bombardovanja.
U svom obraćanju vernicima, otac Saša je u Crkvi Sv. Sava pozvao Srbe na nacionalno jedinstvo i toleranciju prema susednim narodima. Prota Milorad iz Crkve Sv. Trojice preneo je sledeću poruku mira vernicima:

– Pre 20 godina otpočeli su vazdušni napadi NATO alijanse na teritorije Srbije i Crne Gore, pod ironičnim nazivom “Milosrdni anđeo”. U toku 78 dana neprekidnog bombardovanja došlo je do stradanja velikog broja ljudi i materijalnog uništavanja mostova, puteva, železnica i fabrika širom Srbije i Crne Gore. NATO alijansa je nevine žrtve svoje agresije, veliki broj ubijenih ljudi, žena i dece, nazvala kolateralnom štetom. Danas smo se okupili ovde, u okrilju naše crkve, da pomenemo i ožalimo te žrtve, da im odamo dužno poštovanje i da im kažemo da ih nismo i nećemo zaboraviti. I da im poručimo – ne, vi niste bili kolateralna šteta, vi ste nevine žrtve jednog nasilja bez opravdanja – rekao je protojerej Milorad Soaktar i dodao: – Neka naša poruka danas bude poruka mira i pomena prevremeno prekinutih života stotina i hiljada nevinih ljudi, žena i dece. Recimo NE budućem nasilju u svakom obliku!

Atmosfera u obe crkve u Hajgejtu bila je dostojanstvena i uzvišena. Vernici su poneli sa sobom pijetet ove svečane komemoracije sa željom da pomen nevinim žrtvama NATO bombardovanja postane tradicija da se nevino postradali nikad ne zaborave.

Deo molitvi u Epizodi 33

Prota Milorad Soaktar, otac Saša Stojanović i otac Stanko Srbljanin služili su parastos u crkvama u Hajgejtu. Deo njihovih molitvi je snimljen i može se čuti u Epizodi 33 na blogu Radio Srbije.

Source :

N.U.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime