U kolo posle stihova za decu

0

Organizacija "Pomoć od čoveka čoveku" i Jugoistočni institut iz Regenzburga organizovali su nedavno u Minhenu manifestaciju "Dani Balkana" na kojoj su se u raznovrsnom programu predstavili klubovi, društva i pojedinci sa balkanskih prostora.
Posle otvaranja održana je diskusija na temu dijaloga religija, a dan kasnije "Balkan bazar", gde su nastupale muzičke i igračke grupe, školska i predškolska deca, pesnici za decu, a organizovani su kreativna radionica za decu i različita predavanja. Sve je to bilo začinjeno specijalitetima sa Balkana koje je pripremila Konoba "Budimir" iz Minhena.
U raznovrsnom kulturnom programu predstavili su se pesnici za decu Damjanka Eizmić, Zdravko Dudić, Šimo Ešić, Ivo Kobaš, Berka Nežić i Mirza Čardaklija. Oni su pod motom "Iz svakog deteta sunce sija" govorili stihove za decu i predstavili deo svog bogatog stvaralaštva. U lepoj reči namenjenoj deci uživali su i odrasli, a onda su mališani imali priliku da razgovaraju s pesnicima i kupe knjige učesnika ovog susreta.
Među učesnicima kulturnog dela programa bili su i članovi KUD-a "Jelek" iz Minhena koji su imali lepo uređen štand sa narodnim rukotvorinama i proizvodima kućne radinosti, ali i domaćom šljivovicom i slatkim od dunja. Kasnije su dva puta na scenu izlazili članovi folklorne grupe "Jelek", koje predvodi Nedeljko Vodogaz, da bi odigrali spletove narodnih igara iz Srbije.
Tokom tri dana manifestacije "Dani Balkana", već treće po redu, prikazano je i nekoliko igranih i dokumentarnih filmova autora sa prostora Balkana ili tematski vezanih za to podneblje. Preostalo je da se 12. decembra u "Muffathalle" održi koncert muzičara sa Balkana, a najavljeni su grupa "Trovači", Vlado Divljan, nekadašnji član vokalno instrumentalističkog sastava "Idoli", Milica Jovanović i Nina Vlaović.
 

Nošnja stara sto godina
Na štandu KUD-a "Jelek" nalazili su se vezeni i tkani proizvodi i predmeti. Među njima i ženska narodna nošnja stara stotinu godina, koju je donela Ljiljana Manevska. Reč je o nošnji Leposave Panić iz Jadra u Srbiji koju je sačuvala njena unuka Ljiljana. Ovogodišnju šljivovicu iz Rogatice koju je pekao Savo Gavrilović, u Minhen je doneo njegov sin Miki, kao i orahe, jabuke i kruške. Posetioci ovog štanda rado su probali slatko od dunja i pili šljivovicu iz drvene svadbarske pljoske.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime