Na jednom kursu o lepom ponašanju u Istanbulu ženama se nude saveti kako da budu dame.

Program jednog kursa za lepo ponašanje u Turskoj izazvao je kritike i ismevanje na društvenim mrežama zbog saveta ženama da ne ližu sladoled.

Na kursu “Kako biti dama”, koji je organizovala istanbulska siromašna konzervativna opština Bagdžilar, dele se saveti o ponašanju, uključujući i to kako se obući, hodati i pričati, pišu turske novine Milijet.

Među savetima su: sedite pravilno u javnom prevozu, pričajte što je manje moguće dok žvaćete hranu, ne šminkajte se preteranu ujutru, ne koristite žargon i uzdržite se od upotrebe reči “brate”.

Dok su mnogi saveti već sadržani u vodičima lepog ponašanja, savet o konzumiranju sladoleda je izazvao buru na društvenim mrežama. U vodiču nije navedeno zašto je lizanje sladoleda nedamsko ponašanje ili koja je pristojna alternativa za uživanje u ledenoj poslastici.

Jedan korisnik Tvitera je bio iznenađen: “Kako onda oni žele da jedemo sladoled”, uz emodži koji se smeje.

Među sarkastičnim odgovorima bilo je i ljutnje zbog ograničavanja ženskih sloboda.

“Ovo je smešno i mora odmah da bude zaustavljeno. Seksističko je. Koga briga kako ja jedem sladoled? Pokušajte da prihvatite ljude kakvi jesu”, napisao je jedan korisnik popularnog turskog foruma Solzluk.

Drugi se pita zašto je kurs usmeren samo na žene, ističući da to “i muškarci rade i da je odvratno”.

Žena koja vodi kurs, Arzu Arda, matematičarka po struci, odbacila je kritike.

“Ne želim da stvorim percepciju škole za dame”, rekla je Arda za Milijet, dodajući da je osećaj milosti, ljubaznosti i poniznosti u društvu opao.

“Naša je dužnost da se u javnosti ponašamo na način koji neće ometati ljude. Govorimo našim damama kako da postupaju na najpravilniji način u javnosti”, rekla je ona.

Njene reči su odjeknule među pristalicama na društvenim mrežama. Jedan korisnik je napisao da bi “Istanbul bio mesto gde bi moglo da se živi” ukoliko bi svaka opština organizovala slične kurseve.

Source :

BBC

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime