V. Sekulić

Banja Dvorovi, danas na severoistoku Republike Srpske, nalazi se u sredini između reka Save i Drine i puteva koji iz Srbije i Crne Gore vode u obližnju Bijeljinu i dalje, do Banjaluke i Sarajeva. Prva saznanja o lekovitosti toplih izvora ove banje potiču iz 1956. godine.

U potrazi za naftom, radnici su napravili bušotinu u selu Dvorovi, južno od Save, iz koje je kasnije potekla vrela mineralna voda od čak 75 stepeni Celzijusa. Ubrzo je napravljena analiza vode, a potom je krenula gradnja kupatila. Pored prvog banjskog zdanja izgrađen je 1968. godine otvoreni olimpijski bazen sa toplom vodom.

Odmah uz izvorište otvara se restoran Stara banja, koji sada nosi ime Izvor, a Dvorovi su 1981. dobili i bazen za decu. Planski razvoj banje kao destinacije zdravstvenog turizma počeo je pet godina kasnije, osnivanjem preduzeća Banjsko-rekreativni centar Dvorovi.

Analizom je utvrđeno da voda daje veoma dobre rezultate u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, dijabetesa, gastritisa, povreda, ekcema, ginekoloških bolesti, spondiloze… Pitomošću Semberije, prelepim parkovima, bazenima, i poznatim hotelom “Sveti Stefan”, a naročito gostoljubivošću domaćina, banja Dvorovi je tokom vremena postala odlično mesto za i za lečenje i za odmor, kao i prevenciju bolesti. Hotel je i zimi poseban, jer ga, kao i celu banju, greju termalnom vodom.

Odmor u bazenima

Sportskim ekipama, ali i amaterima koji, jednostavno, vole rekreaciju, u banji Dvorovi su danas nadohvat ruke tereni za rukomet, odbojku, košarku, tenis, kao i nekoliko bazena, među kojima su olimpijski, i dva za decu, sa vodom različite temperature. Bazeni se pune termalnom vodom koja se zatim hladi do željenog stepena.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime