commons.wikimedia.org/Zmaj123
Uništena pravoslavna crkva u Štikadi kod Gračaca

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, ogorčen je novim zahtevima Hrvatske za vraćanjem kulturne baštine ovoj zemlji, što je bio predmet sastanka resornih ministara kulture dve zemlje u Zagrebu. Budimir kaže da bi Srbija, pre nego što ispuni sve “želje” iz Hrvatske, trebalo da postavi pitanje šta je sa srpskom kulturnom baštinom.

– Gde je završilo oko 7.000 ikona nestalih u ratnom vihoru tokom devedesetih u Hrvatskoj? Nisu samo ikone nestale, već i bogoslužbene knjige, arhivska građa i mnogo toga još što je pripadalo Srbima. Međutim, i pored obećanja Hrvatska ništa nije učinila ni po ovom pitanju, ali ni po pitanju kontinuiranih napada na verske objekte i sveštenstvo SPC. Otuda je apsurdno udovoljiti zahtevu da se Hrvatskoj vrate ikone i drugi bogoslužbeni predmeti koji su i preneti u Srbiju da ne bi bili uništeni – ističe Budimir.

Na osnovu ranijeg sporazuma, Hrvatskoj je od 2001. do 2018. vraćeno ukupno 29.885 pokretnih kulturnih dobara u muzeje, crkve, manastire i arhive. Budimir podseća da je progonom Srba iz Srpske Krajine i Hrvatske tokom rata 1991-1995. došlo i do sistematskog uništavanja spomenika kulture kako bi se uklonili tragovi vekovnog prisustva Srba na tim prostorima.

– Napadi na sveštenike i objekte SPC i dalje traju, a ako Hrvatska nije bila u stanju da otkrije počinioce dosadašnjih nasrtaja, kako planiraju zaštititi to kulturno blago kada se ono vrati? Zato bi svrsishodnije bilo postaviti pitanje šta je sa onim delom kulturnog blaga koje je posle progona Srba ostalo u Hrvatskoj i sada mu se gubi svaki trag – naglašava Budimir.

Ministri Vladan Vukosavljević i Nina Obuljen Korinžek sastali su se nedavno u Zagrebu, a glavna tema tog susreta bila je vraćanje kulturnih dobara u Hrvatsku koja su odneta tokom poslednjeg rata, što je ocenjeno kao ključan preduslov, ali i preduslov za otvaranje Poglavlja 26.

Zahtevi Srba

Na sastanku resornih ministara, predstavnici srpskih institucija u Hrvatskoj kao prioritete su naveli finansijsku i stručnu pomoć za KUD i pododbore “Prosvjete”, a zatim i potrebu izrade registra materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srba koji žive u Hrvatskoj.

Tema razgovora je pomoć u izgradnji i sanaciji objekata koji će pružiti preduslove za intenzivan rad na očuvanju kulturne baštine i kulturnog nasleđa pripadnika srpske zajednice – kao što je zgrada Srpskog doma u Vukovaru, Srpski kulturni centri u Kninu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku.

Source :

Đ. Barović - Vesti

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime