Toni Bler svedoči

0

Saslušanjem istaknutih britanskih zvaničnika i oficira pred petočlanim odborom juče je otvorena nova istraga o učešću Velike Britanije u iračkom ratu, a bivši premijer Toni Bler bi trebalo da svedoči početkom iduće nedelje. Kritičari postavljaju pitanje da li odbor, čije je članove imenovala vlada, može da bude istinski nezavisan. Džon Čilkot, koji će rukovoditi istragom, uveren je da je to moguće i da su on i njegove kolege spremni da čuju sve argumente. On smatra da će to što su članovima odbora dostupni svi vladini dokumenti, preduprediti lažne iskaze. Istraga će biti koncentrisana kako na tehnička pitanja adekvatne opremljenosti vojnih snaga, saradnje između političara i vojnih planera, tako i na brigu o ranjenicima i ožalošćenim porodicama.
U pogledu pitanja da li je Velika Britanija trebalo da uđe u rat i da li je invazija na Irak bila legalna, koja su za mnoge najvažnija, Čilkot kaže da odgovori do kojih se bude došlo u istrazi neće, međutim, biti konačni u smislu sudske presude. Izveštaj odbora bi trebalo da bude završen do kraja 2010. godine.

Zašto su ušli u rat ?
"Dugo očekivana istraga o jednoj od najspornijih odluka koje je u skorije vreme donela neka britanska vlada počinje, a njen cilj je da otkrije kako je i zbog čega zemlje ušla u rat protiv Iraka", piše dnevnik "Gardijan". Štampa ističe da se od istražnog odbora očekuju odgovori na ključna pitanja: kakvim su obaveštajnim podacima o Iraku ministri raspolagali, da li su namerno preuveličavali te informacije da bi pred javnošću opravdali odluku o ulasku u rat, u kojoj meri je britanska politika zavisila od SAD i kakav su savet ministri dobili u pogledu legalnosti vojne akcije.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime