Titov krajsler trune na ledini

0

Glas Srpske
PRNjAVOR – Luksuzni automobil "krajsler" iz šezdesetih godina prošlog vijeka, koji je tadašnji predsjednik SAD Džon Kenedi poklonio svom jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Titu, propada na njivi u Štrpcima kod Prnjavora, iako bi ga mnogi rado vidjeli u svojoj garaži. U ovom automobilu, koga je zaraslog u travi otkrio "Glas Srpske", svojevremeno su se po Beogradu vozili predsjednici dvije zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "Dženeral motorsa" u Detroitu, sa ugrađenim specijalnim "mercedesovim" motorom, već godinama propada na ledini u domaćinstvu Momčila Čavića. "Krajsler" je tu ostavljen prije nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja, jer je poodavno otputovao u inostranstvo.
x Vozilo je prije minulog rata nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar. Kada je grad koji je nosio Titovo ime u jesen 1995. godine padao u protivničke ruke, a narod se masovno selio, vlasnik je uspio da ga izvuče i sa njim stigne u Štrpce. Među onima koji su vozili "krajsler" je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je poslije izbjeglištva iz Drvara život nastavio u Prnjavoru.
– Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 evra. Do pazara nije došlo jer to nije želio moj ujak, inače vlasnik vozila – rekao je Marić. Kaže da je "krajsler" još u dobrom stanju i da bi uz male intervencije ponovo mogao zakrstariti putevima.
– Sigurno je da vozilo ima posebnu vrijednost, pogotovo za kolekcionare, baš zbog činjenice što ga je Kenedi naručio i poklonio Titu. Na zapadu bi takva vozila dostigla astronomski iznos – rekao je Marić.
x I zbog tragične sudbine predsjednika Kenedija, koji je ubijen u Dalasu nekoliko mjeseci poslije uručenja ovog poklona Titu, zapušteni "krajsler" iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet. Svjesni su toga i u opštinskoj turističkoj organizaciji, pa pokušavaju pronaći način da ovu atrakciju na četiri točka pretvore u turistički brend. Mještanin Boris Zec kaže da možda nisu ni svjesni kakva dragocjenost leži u travi i propada pod vedrim nebom.
– Limuzina je, međutim, privatno vlasništvo, pa bez saglasnosti vlasnika, koji je negdje odselio, ne možemo ništa uraditi – kaže Zec.
 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime