printscreen
Brenton Tarant

Napad u Krajstčerču dogodio se na drugoj strani sveta, a ubica Brenton Tarant izjavio je da je počeo planiranje masakra nakon putovanja u Francusku, inspirisan idejama koje su se iskristalisale u desničarskom diskursu širom Evropske unije.

Ubica poreklom iz Australije u svom manifestu je na 73 stranice objasnio nameru da ubija muslimane, a ovaj dokumet je pun referenci na događaje u Evropi, evropske figure i ideje, a to se pre svega ogleda u njegovom naslovu, piše Politiko.

Izraz “Velika zamena” je izveden iz teze koju je 2011. objavio francuski desničarski intelektualac Reno Kami.

On je u istoimenoj knjizi, koja se slabo prodavala i nije naišla na dobre kritike, govorio o tome kako na mesto francuske bele populacije dolaze muslimanski imigranti koji masovno pristižu iz njenih bivših kolonija u Severnoj Africi.

Međutim, jasno je da je Kami postao popularan kod ultradesničara.

Prema manifestu koji je napisao, ubica je proveo neko vreme u Francuskoj 2017. godine, a iskustvo u ovoj zemlji i njegovo izlaganje “glasinama” koje je čitao o muslimanima, učvrstilo ga je u odluci da izvrši ubistva.

– Godinama sam slušao i čitao o invaziji nebelaca na Francusku, mnoge od tih glasina i priča za koje sam verovao da su preterivanja, stvorene su da bi se potisnuo politički narativ. Ali kada sam stigao u Francusku, otkrio sam da te priče ne samo da su istinite, nego i duboko potcenjene. U svakom francuskom mestu, u svakom francuskom gradu bili su tu osvajači – napisao je Tarant u svom manifestu.

Kako navodi “Politiko”, jezik koji on koristi zvuči kao ođek reči francuske ultradesnice i nema sumnje da je period proveden u Evropi uticao na njegovu ideologiju.

On se divio i britanskom fašisti Osvaldu Mosliju, koji je 1932. godine osnovao Uniju fašista u Velikoj Britaniji, a takođe je izraženo i njegovo obožavanje norveškog masovnog ubice Andersa Brejvika i konačno, Tarant sebe opisuje kao fašistu, a sve ukazuje na ideologiju koja je nastala tokom njegovog boravka u Evropi, zaključuje Politiko.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime