B. M.
Radovan orezuje čokote vinove loze iz Srbije

Svake godine Radovan Ivanović iz Minhena na Svetog Trifuna reže čokote vinove loze koje je doneo iz Srbije, a uzgaja u Minhenu. Tako je bilo i u četvrtak kada je orezivanjem 17 čokota tamjanike, prokupca, smederevke, vranca i hamburga nastavio tradiciju još iz zavičaja.

– Želim da na ovaj način i simbolično pokažem kako pravi srpski domaćini na Svetog Trifuna izlaze u vinograde i režu vinovu lozu. Iako imam samo 17 čokota naših sorti vinove loze, prošle godine sam napravio 130 litara vina i to tako što sam u Minhen iz Srbije dovezao 300 kilograma grožđa sorte prokupac. Sve što sam napravio crvenog vina prošle jeseni skoro je potrošeno do Svetog Trifuna. Oni koji su probali vino, kažu da je bilo dobrog kvaliteta. Vrednije od svega toga za mene je čuvanje tradicije iz zavičaja – kaže Radovan.

Vino koje je pravio u Minhenu

On se priprema da od maja ide u penziju i pored toga što ne želi mnogo da “prognozira” šta i kako će biti u penziji, siguran je u jedno. Ima želju da u zavičaju, u Grockoj, sam pravi rakiju od voća, ali i pravi vino od naših domaćih sorti vinove loze. Odlučio je da ove godine vino pravi od grožđa sorte tamjanika, za koje kaže da je nešto najbolje što imamo u Srbiji i da od ovog vina nema boljeg.

Source :

B. M.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime