U želji da spoji nespojivo, udruži eleganciju i bunt, sastavi najlon i svilu, i ostavi Beogradu deo sebe, Tamara Stanković, mlada dizajnerka, pravo s Kraljevske akademije u Belgiji, vratila se u Srbiju. Posle trogodišnjeg školovanja na jednom od najprestižnijih univerziteta sveta, inspiraciju je, kaže, pronašla u našoj tradiciji.

Moji koreni, prestonica i država me pokreću. Kada god radim na nekom novom komadu, trudim se da ostavim deo srpske istorije na tkanini. Ručno izrađujem naš tradicionalni vez i na taj način svetu predstavljam kulturnu baštinu Srbije – ističe Tamara.

Kraljevska akademija jedna je od najboljih fakulteta za modni dizajn. Naša sagovornica imala je sreću da odmah posle srednje škole uđe na velika vrata umetničkog kraljevstva. Na klasi koju čine svega 24 studenta iz celog sveta, Tamara je bila prepoznatljiva po jedinstvenom stilu. Za njen rad zainteresovale su se velike modne kuće iz Francuske, Italije, Nemačke, Kine…

Modni brend Guči ponudio joj je praksu, a njeno stvaralaštvo podržao je “Vog”. Ipak, kako veli, život u inostranstvu nije nimalo lak.

– U današnje vreme mladim ljudima je teško da postignu svoj cilj. U našoj zemlji nisam mogla da steknem iskustvo i veštinu koju sam dobila u Belgiji, zato sam komad otadžbine prenela tamo. Biti među najboljima bio je izazov, ali taj put posut je trnjem. Za školovanje sam dobila stipendiju, a sve ostalo je bila je borba sa životom iz koje sam izašla kao pobednik. Da bih ostala u tuđini, radila sam dva posla. Noću sam pravila odeću, a danju radila u restoranu. Šila sam, skicirala i slikala u zamenu za materijale. Svet mode i umetnosti nije jednostavan, a “preživela” sam jer ovo nije moj posao već san koji živim – priča sagovornica “Vesti”.

Deo performansa “Ritual zavođenja”

Na pitanje zašto je izabrala modu za svoj životni poziv, odgovor je pronašla u slikama.

– Još kao mala volela sam da slikam, bila sam drugačija od ostale dece. Jednog dana shvatila sam da sve s papira može da oživi. Želela sam da slike postanu stvarne. Počela sam da šijem ono što sam zamišljala, a od iluzije na skici pravila sam nosive predmete. U tome je smisao. Ostaviti svoj lični pečat.

Uzor joj je bio modni mag Aleksandar Mekvin, uz čija dela je sazrela.

– Viziju koju imam najsličnija je Mekvinovoj. Njegove stvari su ličile na kostim, ali su i dalje bila moda. Kolekcije koje je on pravio inspirisane su istorijskim pričama, a moje etničkim. Mešavina elegancije i ekstravagancije.

Srbiji želi da prikaže umetnost iz ličnog ugla, pa je nedavno beogradskoj publici predstavila svoj prvi modni performans. Projekat Ritual of Seduction(Ritual zavođenja) objedinjuje različite vrste umetnosti i sastoji se od tri čina: prošlost, sadašnjost i budućnost.

– Ova revija nije klasična. Svaki detalj je neobičan – od koreografije, šminke, kostima, maski do nakita. Sve je ručni rad, a iza celog spektakla stoji tim mojih kolega. Modna pista je naša mala pozornica – veli Tamara.

Vez su radile Vesna Stojanović i Olivera Jasika, članice poznatog Udruženja Beo-etnovizija.
Za sebe Tamara kaže da je veliki zaljubljenik u modu, pa joj je za pripremu projekta trebalo svega tri meseca.

– Volim da radim. Sama slikam, šijem, kombinujem materijale. Veći problem mi je organizacija događaja jer u tim vodama slabo plivam, naposletku ja sam samo umetnička duša. Cilj je da kroz performans zainteresujem prave ljubitelje umetnosti i pružim im nešto sasvim drugačije – kazala je naša sagovornica.

U budućnosti je čeka nastavak školovanja u Italiji, a svoju kreativnosti i maštu želi da iskoristi jednog dana u nekoj od vodećih modnih kompanija.

– Radeći za velike kuće vi imate pristup i uvid svakom modelu koji je ikada napravljen i skicama ljudi koji su stvorili modnu industriju. Moja želja nije da imam svoj brend već modnu liniju. Na taj način moje delo postaje deo tog sveta i ulazi u svetsku istoriju.

Ženske patike kao halteri

Za izradu odeće koristi kvalitetne teksture od kojih pravi nove materijale. Voli da eksperimentiše i pomera granice. U čipku dodaje šljokice koje presuje te izgledaju kao staklo. Njeni prsti stvaraju magiju, pa tako ženske patike pretvara u halter čarape. U Tamarinim rukama i običan najlon izgleda vanzemaljski. Umetnička dela namenjena su uglavnom za scensko tržište, ali uz običan komad garderobe mogu biti i ženstveni i ekstravagantni u isto vreme.

Jelek od origamija

Inspirisana našom narodnom nošnjom, Tamara je napravila crvenu haljinu od origamija. Na Akademiji je pala ispit zbog toga, ali je italijanski “Vog” prepoznao njen talenat.

Source :

J.Jovanović

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime