EPA/Peter Dejong/Pool
Radovan Karadžić tokom čitanja presude

Svetski mediji preneli su vest o presudi Radovanu Karadžiću, a u brojnim medijima to je i jedna od najvažnijih vesti.

AP piše da je Karadžiću produžena zatvorska kazna za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Kako agencija navodi dalje u tekstu, Karadžić nije pokazao skoro nikakvu reakciju u trenutku kada je predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske čitao presudu. Dodaje se da će 73-godišnji bivši bosanski “moćnik” ostatak života provesti iza rešetaka.

Vest o tome da je Karadžiću kazna sa 40 godina produžena na doživotnu robiju preneo je i AFP.
O tome ko je bio Radovan Karadžić – “predsednik, psihijatar, pesnik“, AFP piše u tekstu pod naslovom “Lider bosanskih Srba Karadžić: Ratni zločinac sa 1.000 lica“.

Rojters piše o tome kako je okončano jedno od najvažnijih suđenja zbog masakra i drugih zločinačkim ratova na Balkanu devedesetih.

Podseća da je Karadžić 2016. osuđen zbog masakra iz jula 1995. kada je više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka ubijeno u Srebrenici. Tada je osuđen i zbog kampanje koja je proklamovala etničko čišćenje koje je isteralo Hrvate i muslimane iz srpskih teritorija u Bosni.

BBC navodi da je masakr u Srebrenici najveća grozota u Evropi od Drugog svetskog rata i prenosi Karadžićevu izjavu koji kaže da je osuda bazirana na “glasinama”.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime