EPA/Valdrin Xhemaj
Ramuš Haradinaj

Svetske agencije, Rojters i AP, izvestile su o odluči premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaja, da smeni zamenicu ministra pravde, Vesnu Mikić, predstavnicu Srba, zato što je na svom fejsbuk nalogu napisala da je marta 1999. godine NATO savez sproveo “planirani genocid” nad Srbima.

Rojters piše da srpska manjina na Kosovu učestvuje sa pet odsto u ukupnom broju stanovnika kojih je 1,8 miliona.

– Savez NATO-a sproveo je namerno planirani genocid protiv suverene zemlje koja se borila protiv albanskog terorizma unutar svojih granica – navela je Mikić na Fejsbuku povodom 20-te godišnjice NATO bombardovanja.

Agencija navodi i da je smena Mikićeve izazvala kritike na Kosovu s obzirom na to da, kako kažu, većina hvali NATO intervenciju, koja je okončala dvogodišni rat i otvorila put za kosovsku nezavisnost, koja je proglašena 2008. Napominje se i da se na Kosovu još uvek nalazi oko 4.000 pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

Navode i da Mikićeva nije bila dostupna za komentar.

Citirana je i izjava Haradinaja koji je rekao da u kosovskoj vladi neće biti mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji omalovažavaju zajedničke evroatlantske vrednosti Prištine.

I AP piše da je kosovski premijer smenio zamenicu minstra pravde koja dolazi iz manjinske srpske zajednice, jer je NATO intervenciju od pre 20 godina označila kao “genocid” nad Srbima.

U nedelju, piše AP, Beograd je obeležio 20-godišnjicu NATO intervencije na Kosovu kao agresiju, dok Priština tu intervenciju smatra početkom svog nacionalnog oslobađanja.

– Odnosi dve zemlje i dalje su napeti iako ih je Evropska unija pozvala na normalizaciju ako žele da se priključe Uniji – piše AP i podseća da je taj dijalog trenutno zaustavljen.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime