Sveta Petka od jutra do večeri

0

 

SLAVSKA RADOST: Aleksandra i Nenad sa sveštenicima

Držeći se ovoga puta strogo crkvenog kalendara, Kolo srpskih sestara u Oslu nije pomeralo proslavu Svete Petke. Iako je utorak bio radni dan, slavilo se 27. oktobra, i to od jutarnjeg okupljanja, kada je presečen kolač, do večernje molitve, posle koje je priređena slavska sofra. Svako je mogao da dođe u Parohijski dom onda kada mu vreme dopusti.
Slavilo se i molilo. Milutin se najpre pomolio za zdravlje svoje spasiteljke, koja je na dan isceliteljke Svete Petke došla u Oslo da mu donira bubreg. Nenad i Aleksandra su došli na slavu "utroje", da se pohvale da čekaju bebu. Neka što pre zapeva u dečjem horu kola, poželeo je otac Timotej:
– Dečji hor je u osnivanju i pojaće već za Božić. Krsnu slavu slavimo uz ono što smo već uradile, a to nije malo. Osnivale smo dečju kreativnu radioniu, pomagale smo haškim osuđenicima u norveškim zatvorima, organizovale stručna savetovanja za roditelje. Pružile smo ruku pomoći, između ostalih, kumanovskom Kolu srpskih sestara. Planiramo kućne posete starijim zemljacima-kaže Marija Markovska, predsednik kola.
Inače, Kolo srpskih sestara je "dežurna kuhinja" crkvenih slavskih sofri u Oslu.

"Ogovaranja"

Sa slavama počinju "ogovaranja" čija sofra je najbolja (najbolja znači "kao u zavičaju"). Zasad je bez premca medicinska sestra Rankica. Bog je dao mrsnu slavu niškoj porodici Lazov.
– Em sve meraklijski, em sve po protokolu – čulo se od glavne gošće koja se poverila samo "Vestima", s molbom da ostane bezimena pošto nastavlja da ocenjuje, a slave tek dolaze.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime