Svaka promena na štetu radnika

0

U sredu je na Odeonsplacu u Minhenu održan protest nekoliko stotina zaposlenih u "Simensovim" pogonima iz više gradova Nemačke. Protest je uz pištaljke, trube, bubnjeve i transparente počeo u 11 časova kada je pedesetak metara dalje u upravnoj zgradi "Simensa" počeo sastanak Nadzornog odbora. Radnici su poručili menadžmentu i šefovima da ne podržavaju njihovu nameru da smanje broj zaposlenih u pogonima širom Nemačke. Izražavajući strah od neizvesnosti za svoja radna mesta, zaposleni su kritikovali nameru poslovodstva da i pored dosadašnjeg otpuštanja radnika i dalje nastavi smanjenje broja zaposlenih ne brinući mnogo za socijalne programe koji bi pomogli radnicima koji ostanu bez posla.
Milorad Gajić jedan od funkcionera sindikata IG metal i dugogodišnji član Radničkog saveta u "Simensu" kaže da poslovodstvo svojim merama ugoržava osnovna prava zaposlenih i njihovu egzisteniciju.

Protiv otkaza
Ono što sindikat protestima želi da poruči poslovodstvu, je da se ne miri sa namerom da se dalje otpuštaju radnici, da se izdvajaju pojedine radne celine iz "Simensa" a pogotovo da se prodaju pojedini delovi posle čega sledi otpuštanje radnika. Takođe, sindikat i radnički saveti insistiraju da program mera poslovodstva obuhvati u većoj meri socijalnu dimenziju, što znači da se ne poseže odmah za otpuštanjem, nego da se radnicima koji bi trebalo da ostanu bez posla ponudi program prekvalifikacije i doškolovanja. Poslovodstvu je jasno rečeno da se radnici ne slažu sa njihovim najavljenim merama ako one neće imati i socijalnu komponentu brige o zaposlenim.

– Poslednjih nekoliko meseci došlo je do reorganizacije u "Simensu" u Nemačkoj i deo zaposlenih ostao je bez radnog mesta. Zbog toga je sindikat IG metal pozvao danas sve svoje članove i zaposlene na protest protiv planova rukovodstva o daljem otpuštanju radnika. Uprava "Simensa" u sličnim situacijama kada se najavljivalo otpuštanje radnika, nikada do sada nije izlazila sa konkretnim i jasnim stvarima, njihove odluke nisu bile javne. Uvek je posle njihovih mera usledilo otpuštanje radnika što smo mi u Minhenu itekako osetili. Čak i kada se govorilo da se neki delovi "Simensa" izdvajaju ili prodaju, usledilo je otpuštanje prosečno od deset do 30 posto zaposlenih. Minhen je najviše pogođen tim njihovim merama poslednjih godina, jer je izgubljeno više hiljada radnih mesta – kaže Milorad Gajić.
Na improvizovanoj bini smenjivali su se sindikalni funkcioneri koji su kritikovali najavljeni program mera čije posledice će u najvećoj meri osetiti radnici. Sa zaposlenima u Minhenu, u sredu su na Odeonsplacu protestvovali i radnici "Simensovih" pogona iz Erlangena, Hanovera, Esena, Berlina i još nekoliko gradova.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime