Sud obustavlja štrajk?

0

Nemačka železnica preduzela je pravne korake pred Okružnim sudom u Frankfurtu i zatražila preliminarnu zabranu štrajka mašinovođa, koji je počeo u četvrtak u dva sata noću i najavljen je do ponedeljka u četiri ujutru. Poslovodstvo Dojče bana je ogorčeno činjenicom da je sindikat mašinovođa GDL odbio njihov plan za medijaciju i svaku novu kompromisnu ponudu.

Veselski "radnik meseca"!

Štrajk je šamar milionima ljudi koji nisu u stanju da na vreme stignu na posao, u škole i na fakultete, rekao je jedan političar.
Ima i duhovitih komentara na trenutnu situaciju, pa je tako rentakar firma Sixt
izabrala Klausa Veselskog, šefa sindikata mašinovođa, za "radnika meseca"!

 

 

Problemi s benzinom
Zbog povećanog korišćenja putničkih i teretnih vozila na putevima moglo bi da dođe do problema sa zalihama benzina na pojedinim pumpama. Rafinerije imaju probleme da snabdeju pumpe dovoljnim količinama, rekao je Gunar Gburek iz Saveznog udruženja za logistiku.

Da bi se izbegla još veća šteta za putnike, kompaniju i privredu Nemačke, poslovodstvo železnice je odlučilo da zatraži zabranu štrajka za GDL.
U prošlosti su u sličnim slučajevima sudovi po pravilu odlučivali protiv poslodavaca. Ovog puta se radi o najdužem štrajku u istoriji nemačke železnice. Kako je juče najavljeno, sud u Frankfurtu je u kasnim popodnevnim satima trebalo da donese odluku o zahtevu poslovodstva Dojče bana po zaključenju našeg broja.
Sindikat mašinovođa ne štrajkuje samo zbog plata i radnog vremena, nego želi da ubuduće zastupa celokupan vozni personal. Železnica, međutim, hoće da izbegne konkurentne tarifne ugovore unutar jedne grupe zanimanja.
Za to vreme u saobraćaju širom Nemačke vlada opšti haos. Dve trećine vozova je otkazano, a vanredni plan železnice koji predviđa krajnje redukovan broj polazaka je nedovoljan da podmiri potrebe građana. Na scenu su u međuvremenu stupili i privatni vozovi, ali i u njima vlada neopisiva gužva i haos. Slično je i u autobusima, a zbog prebacivanja mnogih na auto samo juče ujutro prijavljeno je više od 200 zastoja na putevima širom Nemačke.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime