Stranci – “pećinski ljudi”

0

 

Rasizam: Kristijan Hebart

Šef Slobodarske partije (FPO) u pokrajini Donja Austrija, Kristijan Hebart, vređao je preko Fejsbuka azilante nazivajući ih "pećinskim ljudima".
Hebart, koji je i poslanik u austrijskom parlamentu, reagovao je time na demonstracije azilanata u prihvatnom centru Trajskirhen.
– Nema razloga za demonstracije. U poređenju sa zemljom porekla, kod nas im je odlično. Skandalozno je što ti pećinski ljudi ne znaju da cene da ovde dobijaju najbolje jelo, novu odeću i svašta još. To je bezobrazluk – komentarisao je on.
Hebart je objasnio da je koristio izraz "pećinski ljudi" kako bi ukazao na necivilizovano ponašanje azilanata u Trajskirhenu.
– Ko je doživeo događaje na železničkoj stanici u Trajskirhenu ne može da ostane bez komentara – naglasio je on u saopštenju i dodao da azilanti postaju bezobrazni prema lokalnom stanovništvu, prave đubre po celom gradu, zauzimaju kompletan prostor oko prihvatnog centra.
– To nije ponašanje koje se može prihvatiti u zemlji koja im pruža utočište – poručuje on.
Inače, u prihvatnom centru Trajskirhen smešteno je 1.500 osoba koje su podnele zahtev za azil, čime je premašen njegov smeštajni kapacitet.
S tim u vezi je gradonačelnik Trajskirhena Andreas Babler uputio ultimatum ministarki unutrašnjih poslova Johani Mikl-Lajtner da do kraja godine preduzme mere za smanjenje broja stanara ovog centra.
Pre nekoliko dana je došlo do eskalacije situacije u prihvatnom centru, pa je policija morala da interveniše. Uzrok za pobunu bio je pokušaj samoubistva jednog azilanta. Naime, Somalijac je, posle neke tuče sredinom oktobra, izbačen iz prihvatnog centra i on je potom nestao. U četvrtak uveče se odnekud pojavio i pred vratima Centra pokušao da se ubije. Zbog toga je došlo do okupljanja oko 80 azilanata na železničkoj stanici, koji su protestovali protiv uslova u Centru.
 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime