Štrajk u najavi

0

Australijanci bi ovog Božića mogli da šalju čestitke – besplatno jer poštari najavljuju štrajk koji uključuje i zabranu provere da li je markica na pismu poništena. U petak, njih oko 18.000 glasaće o štrajku u kojem će od Pošte Australije tražiti zaštitu poslova u punom radnom vremenu, kao i naknadu za prekovremeni rad, saopštio je nadležni sindikat.
Zabrana provere markica na pismima i kartama mogla bi da bude deo štrajka što bi, kako sindikat kaže, moglo da se odnosi i na 70 miliona božićnih čestitki koje donose prihod od 35 miliona dolara.
Nacionalni predsednik Sindikata komunikacija, električara i vodoinstalatera Ed Husić kaže ovim povodom da njihovi članovi žele da ograniče posledice štrajka u vreme Božića, ali i da je potrebno da upute važnu poruku.
– Ovakav korak jedini je način da naša poruka stigne do menadžera – stoji u Husićevom saopštenju objavljenom u ponedeljak. – Naši članovi žele povoljnije ugovore na radnom mestu kako bi zaštitili posao, sigurnost i naknade.
Pošta navodi da se, u dobroj nameri, vode pregovori o sporazumu koji bi doneo sigurnija radna mesta i povećanje plata. Oni su ostali dosledni ukupnom porastu nadnica za 12 odsto od 2007. godine i četiri odsto povećanja naredne godine.
– U odnosu na postojeću ekonomsku klimu, brine nas da sindikat može da krene u štrajk. S tom činjenicom na umu zatražićemo od našeg osoblja da glasa protiv. Ako se bilo kakav štrajk dogodi, Pošta ima rezerve da omogući da posledice po ovako važan vremenski period budu minimalne – rečeno je.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime