Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora, po kome ne mogu ići na sever pokrajine bez saglasnosti komande Kfora.

– Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine, koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti komande Kfora. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse – izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu kosovskog premijera koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da „ne postoje sever i jug, već samo celovito Kosovo“, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van misije Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS-a.

– Procenićemo nivo tog angažmana na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme – rekao je Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS-om ostati prisutan na Kosovu sa misijom Kfora, koja je bazirana na UN mandatu.

– Prisustvo Kfora bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona – zaključio je Jens Stoltenberg.

Source :

sputniknews.com

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime