Najpoznatije američko zdanje, Bela kuća, sagrađeno je davne 1792. godine. Poznata rezidencija dobila je svoj naziv upravo zbog bele fasade. Od 1934. godine do danas velelepna vila nije menjala izgled. A, ovo su tajne koje krije američki dom…

Ako ste mislili da je Bela kuća čista i lepa kao što izgleda, prevarili ste se. A, mi vam otkrivamo tajne koje krije.

Bela kuća ima 132 sobe, 35 kupatila, 6 etaža, 412 vrata, 28 kamina, 7 stepeništa, 3 lifta, 5 kuvara, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, stazu za trčanje… Sve to postoji u velikoj kući.

Bela kuća ima dvojnika

Navodno je irski arhitekta James Hoban planove za Belu kuću napravio po ugledu na kuću u Dablinu koja je danas sedište irskog parlamenta.

Naziv dobila tek 1901. godine

Tek je Teodor Ruzvelt  1901. godine dao naziv koji se koristi i danas. Pre toga koristili su se nazivi Predsednička kuća, Predsednički dvorac i slično.

Prvi predsednik nikada nije živeo u Beloj kući

Prvi američki predsednik nikada nije živeo u predsedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov naslednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington odabrao lokaciju, kao i arhitektu, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljade dolara, u današnje vreme to bi iznosilo oko 4 miliona.

Prva filmska projekcija

Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film “Rođenje jedne nacije”. Početak filmskih večeri u Beloj kući bio je pre 101 godinu, kada je Vodrov Vilson odlučio biti domaćin projekcije filma reditelja D. W. Grifith – “Rođenje jedne nacije”, istorijskoj drami koja govori o usponu Ku Klax Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Na prvoj projekciji gostovali su reditelj i Thomas Dixon, autor romana po kojem je film snimljen. Najviše filmova pogledao je Džimi Karter, čak 480.

Prvi lift

Ruzvelt je ugradio rampe i liftove, kako bi Belu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je da se napravi i bazen, kojeg je Nikson prekrio i umesto njega stvorio dvoranu za novinare.

Prvi aparat za kafu

Poznati glumac, prilikom svoje posete Beloj kući, primetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa ga je odlučio sam kupiti. Koju godinu kasnije, kada je ponovo posetio Belu kuću, doneo je novi model.

Duhovi u vili

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naleteo na Linkolnov duh kraj kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

Nekad se moglo bez problema ući u Belu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je narod, pa je osoblje moralo posetioce izmamiti napolje tako da su ispred delili punč sa viskijem.

Kuća ispod kuće

Ispod Bele kuće, u podrumu, postoji čitav grad. Nikson je sagradio prostor za kuglanu, a postoji i cvećara, čokoladarnica, čak i zubarska ordinacija.

Veliki troškovi

Pre nego što je Bil Klinton napustio Belu kuću, njegovo osoblje napravilo je 40 hiljada dolara štete. Šta su učinili? Namerno su isčupali slovo W sa tastatura, zalepili fioke na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke… Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsednika našali sa budućim stanarima. Navodno je i Bušovo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo preteće poruke, uključujući i jednu koja je poručila: Vratićemo se…

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime