Srpsko odličje za danskog književnika

0

Per Jakobsen sa rodbinom u Ambasadi Srbije

Ukazom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, danskom književniku Per Jakobsenu nedavno je svečano uručena Zlatna medalja za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.
U Ambasadi Srbije u Kopenhagenu, pred brojnim gostima, predstavnicima SPC, profesorima univerziteta, diplomatama i rodbinom, zlatnu medalju je uručila Dragana Ivanović, ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.
Ambasadorka Ivanović je predstavila višedecenijski rad i stvaralaštvo Jakobsena, danskog slaviste, lingviste, filologa, fonetičara, teoretičara književnosti i prevodioca.
Per Jakobsen je diplomirao slavistiku na Univerzitetu u Kopenhagenu, gde je potom biran u sva naučna zvanja. Osnivač je i šef katedre za srpskohrvatski jezik u Kopenhagenu. Od 1988. godine je inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Dobitnik je nagrade Srpskog PEN centra za prevodilački rad. Preveo je dela mnogih srpskih i hrvatskih pisaca.
Prvi je put još daleke 1957. godine posetio Beograd i kao stipendista ostao na Beogradskom univerzitetu gde je i prvi put pročitao dela Ive Andrića.
Jakobsen je u velikoj meri doprineo i dalje doprinosi upoznavanju danske i skandinavske čitalačke publike sa delima južnoslovenskih pisaca i sa balkanskim kulturnim i religijskim prostorom.
 

Intervju sa Andrićem
Per Jakobsen je prevodilac prve Andrićeve knjige na danski jezik. Poznavao je srpskog nobelovca i jedan je od poslednjih koji je pred Andrićevu smrt napravio intervju sa njim.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime