Streljački savez Srbije
Strelci Srbije

Muška reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je srebrnu medalju u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u Osijeku.

 

Srpski sastav Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević, je danas u polufinalu, posle velikog preokreta savladao Mađarsku, a u finalu je izgubio od Rusije.

U polufinalu, Mađarska je bila bolja u prve tri serije i povela sa 6:0 (bolji tim posle svake serije dobija dva boda). Srbija je izjednačila na 6:6. Međutim, usledio je novi niz Mađara, favorita u ovom meču. Poveli su sa 12:6 i došli na domak finala, jer u polufinalu pobeđuje tim koji prvi skupi 13 poena. Srbija je imala snage za preokret, naši strelci su nadmašili izuzetno jak mađarski tim (Šidi, Peni, Šomođi) u četiri uzastopne serije i ostvarili pobedu od 14:12.

Srbija i Rusija, su u početku finala vodile izjednačenu borbu. U skoro svakoj seriji minimalne razlike su odlučivale kome će pripasti dva boda. U završnici Rusija, koju je predvodio evropski pojedinačni i šampion Starog kontinenta u miksu Vladimir Maslenjikov (u timu su gađali i Drijagin i Pančenko) se odvojila. Rusi su slavili  sa 17:5 (finalni meč se završava kada neka od ekipa skupi 16 poena).

Podsetimo, u kvalifikacijama Srbija je zauzela šesto mesto, a potom u četvrtfinalu savladala Mađarsku.

Prošle godine Srbija je u ekipnom takmičenju puškom bila četvrta, a 2017. je osvojila bronzu.

Vazdušna puška, muškarci, ekipno:

Finale: Rusija (Maslenjikov, Pančenko, Drjagin) – Srbija (Kovačević, Stefanović, Sebić) 17:5 u poenima iz serija.

Meč za bronzu: Mađarska (Peni, Šidi, Somođi) – Belorusija (Čarnu, Bubnovič, Čarejka) 16:8.

Polufinale: Srbija – Mađarska 14:12, Rusija – Belorusija 14:8.

Plasman od 5. do 8. mesta (na osnovu rezultata u četvrtfinalu): 5. Francuska, 6. Hrvatska, 7. Italija, 8. Nemačka.

Vazdušni pištolj, muškarci, ekipno:

Finale: Ukrajina (Korostilov, Omelčuk, Kušnirov) – Italija (Đordano, Mona, Torarki) 4:16

Meč za bronzu: Rusija (Mikametjov, Kilin, Černousov) – Srbija (Mikec, Grgić, Petrov) 6:16

Polufinale: Ukrajina – Srbija 13:11, Rusija – Italija 12:14.

Plasman od 5. do 8. mesta (na osnovu rezultata u četvrtfinalu): 5. Slovačka, 6. Mađarska, 7. Letonija, 8. Nemačka.

Sistem takmičenja: Posle svake polufinalne serije sabiraju se rezultati. Tim sa boljim ukupnim rezultatom dobija dva poena, ukoliko je nerešeno svakom ide po bod. Pobednik meča je ekipa koja prva skupi 13 poena. Ukoliko je posle 12 serija rezultat nerešen (12:12) meč se nastavlja raspucavanjem. Sistem u finalu i duelu za bronzu je isti, s tim što pobeđuje tim koji osvoji 16 poena.

Srbija prvenstvo završava sa dve srebrne medalje (Damir Mikec, pištolj seniori i muška seniorska ekipa puškom) i jednom bronzom (miks pištolj Zorana Arunovič/Damir Mikec).

Streljaštvo je jedini srpski sport koji u ovom trenutku ima “karte” za Tokio. I to dve . Olimpijske kvote su ispunili Zorana Arunović i Damir Mikec.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime