Srpski kutak u “fabrici kulture”

0

 

 

 

I naši zemljaci dobili su svoj kutak u takozvanoj Fabrici kulture u nemačkom gradu Lidenšajdu. Osnovali su novi KUD sa interesantnim imenom "IN" što znači "Internacional".
Prvo su zasukali rukave i nove prostorije uredili po svom ukusu i potrebama. Bilo je mnogo posla, ali sada članovi "IN" imaju svoj kutak. Prvo je osnovana folklorna sekcija i u pomoć je pozvan poznati koreograf Mićo Trajković. Dogovor je brzo postignut i prve probe su nagovestile uspešno stasavanje novog KUD-a. Folklorna sekcija pored više članova iz starog zavičaja ima i dve "gošće" – Beata Mrda je Poljakinja, a Marija Zdravikli Grkinja. Kažu da im se najviše dopada "Moravac" i "Igre iz Šumadije", a u to su se uverili i brojni gosti nedavne folklorijade "Dijamanata" u Vupertalu. "IN" je oduševio, a nagrada su bili burni aplauzi.
U međuvremenu, u KUD "IN" je osnovana i muzička sekcija, članovi su mahom poreklom iz bivše SFRJ – Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Vredno probaju i obećavaju prijatna iznenađenja za slušaoce. Članovi kluba "IN" pozivaju da im se jave budući članovi, zainteresovani za folklor i muzičku sekciju. Adresa je KUD "IN" Altenerstrasse
23, Lidenšajd.
 

Humanista

Interesantan je nastanak "Fabrike kulture". Jedan vlasnik firme, u godinama krize, zatvorio je svoje pogone, a fabričke prostore odlučio je da pretvori u pravu "Fabriku kulture". Svima zainteresovanim za kulturu dodelio je prostor prema njihovim potrebama. Tako su i naši zemljaci došli do adekvatnog prostora.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime