Srpski filmovi na kanadskom Pacifiku

0

50-01
29

Projekcijama igranog filma “Vidimo se u Montevideu” i dokumentarnog “Jugoslavija” preksinoć je u Vankuveru završen festival srpskog filma.
Ta netakmičarska, revijalna manifestacija, sedma po redu, održana je u najprestižnijoj vankuverskoj filmskoj dvorani Vansiti u kojoj se održava i Vankuverski međunarodni filmski festival.
Pozdravni govor na otvaranju održao je osnivač i najzaslužniji
organizator festivala, počasni konzul Srbije Petar Vladiković.
Istakavši značaj tog kulturnog događaja ne samo za srpsku zajednicu, nego i za celu pacifičku metropolu, festival je otvorio ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu.
Festival je otvoren igranim filmom “Krugovi” u režiji Srdana Golubovića, u kome igraju Aleksandar Berček, Nebojša Glogovac, Hristina Popović i drugi.
Na festivalu su još prikazani igrani filmovi “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, čiju glumačku ekipu čine Bogdan Diklić, Mira Banjac, Sergej Trifunović i drugi, zatim “Mali Budo” Danila Bećkovića, u
kome, između ostalih, nastupaju Petar Strugar, Tihomir Stanić i
Petar Božović, kao i film “Vidimo se u Montevideu” Dragana
Bjelogrlića, sa Milošem Bikovićem, Viktorom Savićem, Elenom
Martinez i drugima u najvažnijim ulogama.
Publika, u kojoj je bio nemali broj rođenih Kanađana, videla je i
tri srpska dugometražna dokumentarna filma: “Moj zanat” Mladena Matičevića o kantautoru Arsenu Dediću, “Kosma” Sonje Blagojević o istoimenoj radio-stanici koja povezuje slušaoce u izolovanim srpskim
enklavama na Kosovu, kao i film “Jugoslavija, kako je ideologija
pokretala naše kolektivno telo” Marte Popivode.
Vankuverski srpski filmski festival održava se od 2007. godine i gledaoci su do sada videli 26 igranih i devet dokumentarnih filmova.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime