EPA/Victor Lerena
Detalj iz Madrida

Karatisti s Kosova na Svetskom prvenstvu u karateu u Madridu učestvuju bez državnih obeležja. Zastave nema ni u sportskoj hali, prenose kosovski mediji.

Naime, kako piše Koha Ditore, španska vlada koja se oštro protivi nezavisnosti Kosova, odlučila je da zabrani isticanje državnih simbola Kosova na pomenutom takmičenju, kao i u samoj hali gde se takmičenja odvijaju od 5. do 11. novembra.

Iako su ostali učesnici tog takmičenja na poleđini kimona imali obeležja svojih država, karatistima sa Kosova natpis KOS nije bio dozvoljen, već je na tom mestu pisalo WFK – Svetska karate federacija. Međutim, Koha navodi da reakcije sa Kosova povodom te odluke španske vlade još nije bilo. Olimpijski komitet Kosova se takođe nije oglašavao.

I Karate federacija Kosova izabrala je da ne kaže ništa povodom ove odluke, dok je informaciju o tome da kosovska reprezentacija ima “nejednak tretman” potvrdila tek nakon zahteva koji joj je Koha Ditore uputila.

Španija se, podsetimo, zbog sopstvene situacije sa Katalonijom koja teži ka nezavisnosti, snažno protivi nezavisnosti Kosova. U aprilu ove godine španski predsednik Marijano Rahoj “okrenuo je naglavačke” Brisel, kada je odbio da stavi svoj potpis na zajedničku deklaraciju koja je trebalo da bude objavljena tokom samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime