Slobodarci zahtevaju rušenje islamske škole

0

Slobodarska partija Austrije (FPO) organizovala je u četvrtak uveče demonstracije protiv islamske škole u Beču, koja je u planu da se uspostavi.
Šef poslaničkog kluba FPO u bečkom parlamentu Johan Gudenus upozorio je, pred oko 250 okupljenih, na opasnost političkog islamizma i zatražio povlačenje gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla.
Učesnici skupa uzvikivali su "Spalite to", "Srušite tu straćaru" ispred gradilišta privatne škole u 11. bečkom okrugu.
Odbornik FPO Manfred Hofbauer obrazložio je zašto se slobodarci protive školi. On je rekao da je opštinskim vlastima projekat prikazan kao obdanište i da je tek letos saopšteno da se radi o "turskoj privatnoj školi u kojoj treba da se obučavaju islamski propovedači mržnje".
Uoči demonstracija je lider FPO Hajnc-Kristijan Štrage izjavio da se ne radi o protestu protiv islama, već da se radi o borbi "protiv radikalnog islamizma, političkog islamizma", koji je opasan, ali i fašistoidna ideologija.
Demonstracije su prošle mirno, iako je policija strahovala od sukoba pristalica FPO i protivnika ovog protesta, koji su se okupili nedaleko od mesta održavanja skupa slobodaraca.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime