Srbija bi 4. aprila u Beogradu trebalo da potpiše regionalni sporazum o romingu sa zemljama Zapadnog Balkana, čime će znatno biti smanjene cene u regionu.

Do 1. jula 2021. cena razgovora u regionu trebalo bi da košta isto kao i u domaćem saobraćaju.

Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić objašnjava za “Novosti” da Sporazum u okviru “Digitalne agende za Zapadni Balkan” obavezuje potpisnike da ne prelaze maksimalno utvrđene maloprodajne i veleprodajne cene roming usluga.

Operateri u regionu bi trebalo da smanje troškove rominga kako bi omogućili potrošačima da koriste usluge elektronskih komunikacija, izvan dometa svoje mreže, bez plaćanja visokih naknada.

– U prvoj godini prelaznog režima, sporazum će za građane Srbije značiti smanjenje cena razgovora u romingu za 27 odsto u odnosu na postojeći sa Crnom Gorom, Severnom Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom – rekla je ona.

Za roming u Albaniji umanjenje je čak 85 odsto.

Prelazni režim za usluge u romingu će važiti od 1. jula ove godine i trajati do 30. juna 2021.

Za građane Srbije cena jednog minuta razgovara neće prelaziti 22,4 dinara bez PDV odnosno sedam dinara za SMS poruku i 21,2 dinara za prenos podataka po megabajtu.

Prema rečima Tatjane Matić, Beograd je uložio velike napore da do Sporazuma o romingu dođe.

– Ukoliko političke prilike to budu dozvoljavale, svakako će dokument biti potpisan naredne nedelje – rekla je ona.

Najkasnije do 1. jula 2021. maksimalne maloprodajne cene rominga u regionu Zapadnog Balkana biće dovedene do nivoa cena u skladu sa pravilom “kao kod kuće” koje se primenjuje u Evropskoj uniji.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime