Slavili Mitrovdan i rođendan

0

U srpskom udruženju Božuri iz Licena, u pokrajini Štajerska, obeležena je klupska slava Mitrovdan. I porodica predsednika ovog udruženja Ranka Dojčinovića slavi Mitrovdan, tako da je u prostorijama kluba bilo dosta razloga za radost.
Proslavi su prisustvovali mnogi gosti iz drugih srpskih udruženja širom Austrije. Bili su tu prijatelji iz KUD-a Zavičaj iz Lajbnica, KUD-a Trebava iz Salfeldena, kao i gosti iz pokrajine Gornja Austrija, iz gradova Bruk i Grac. Sveštenik hrama u Gracu Momir Sando je osveštao žito i slavski kolač.
Ovogodišnji kumovi slave Drago i Ljubica Stevanović, sa decom Tanjom i Nemanjom, priredili su bogatu trpezu. Deo kolača preuzeli su Slobodan i Kosovka Ignjatić, koji će sa decom sledeće godine biti kumovi slave.
Izveden je i bogat kulturno-umetnički program. Uz recitacije i nastup najmlađih članova folklorne grupe goste su zabavljali i Mira Vrhovnik i grupa iz Slovenije. Osim Mitrovdana, članovi i prijatelji kluba iz Licena su imali još jedan razlog za veselje. Proslavili su jubilarni 50. rođendan umetničkog rukovodioca Mališe Ristića.
Za Mitrovdan je vezano dosta narodnih verovanja i na šestom je mestu liste najvećih srpskih slava.
 

Kolači iz Beograd
Brojni zemljaci u Lincu i Gornjoj Austriji proslavili su Mitrovdan. Tako je bilo i u porodici Đurđević. Glava porodice Mile, doktor tehnoloških nauka, sa suprugom Dragicom i ćerkama Jelenom i bliznakinjama Anom i Sanjom dočekao je goste u svom domu. Slavsko žito su osveštali posle jutarnje liturgije u hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog. Slavski kolač je s prijateljima lomljen pre ručka. Domaćini su se svojski potrudili da pripreme raznovrsnu hranu. Između ostalog, bilo je i kolača koji su specijalno za ovu priliku nabavljeni iz Beograda.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime