Slava najveća svetinja!

0

U prostorijama KUD Kolo Baden u Nojenhofu Udruženje Hercegovaca u Švajcarskoj sa svojim članovima i brojnim prijateljima proslavilo je nedavno krsnu slavu Mitrovdan. Domaćin slave bio je Boško Lopušina, a slavski kolač lomio je i skup blagosiljao sveštenik Branimir Petković iz Ciriha.
Domaćin slave za sledeću godinu biće naš poznati ugostitelj Ranko Aćimović.
– Drago mi je da smo se okupili u velikom broju i da ne zaboravljamo u tuđini svoje običaje, a slaveći svoje slave učimo i potomke da nastave sa svojom tradicijom – rekao je između ostalog sveštenik Petković.
– Srbi se ponose svojom slavom i trude se da je što dostojnije obeleže, pa i mi koji živimo u tuđini – dodao je Lopušina.
Nakon toga upriličena je bogata večera uz prijatnu muziku i lepo druženje gostiju koje je dugo potrajalo.
Vanja i Jelena Aćimović svake godine dolaze na slavu udruženja Hercegovaca, pa ni ove nisu izostale.
– Volimo i poštujemo naše običaje, znamo sve o slavi, tako smo vaspitavane, jer slavljenje krsne slave je tradicija kod Srba, i tako će ostati dok je nas. Štošta se sa godinama promenilo u životu našeg naroda, i u matici i ovde u pečalbi, ali je slava sačuvana kao najveća svetinja – kažu naše sagovornice Vanja i Jelena.
Gosti na slavi bili su i Zvonko Jovanović, potpredsednik Skupštine dijaspore i Miško Korać, poznati aktivista.
 

Malene gošće
Najmlađe na slavi su bile Ana-Sofija (4) i njena sestra Sara-Emili (2,5). One su sa radoznalošću posmatrale i saslušale sve govornike i sa pažnjom propratile slavski obred sveštenika.

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime