Sindrom “Dubai“ širi se na okolinu

0

 

Dubai

 

Finansijski potres u utorak je pogodio i berzu kapitala u susednom Kataru, čiji je osnovni indeks skliznuo za 8,3 odsto. Teškoće je imao i Kuvajt, jer je ukupna vrednost akcija koje se kotiraju na tamošnjoj nacionalnoj berzi danas obezvređena za 2,7 odsto.

Nastavljen je i pad osnovnih indeksa berzi Dubaija i Abu Dabija, koji su se našli u epicentru krize. Oni su na zatvaranju trgovanja skliznuli za 3,5 odnosno 5,61 odsto.
 

"Portfeljni invesitori žurno napuštaju region Persijskog zaliva", izjavio je za rusku agenciju Itar Tas neimenovani borker na Londonskoj berzi kapitala.
 

Danas je objavljeno da je dubajski investicioni fond "Dubai vorld", čija je nesposobnost da servisira dugove bila povod za krizu, pokrenuo pregovore sa zainteresovanim bankama o restrukturisanju dugova u visini 26 milijardi dolara. Finansijski savetnik na tim konsultacijama je čuvena banka "Rotšild".
 

Poslovni svet je, međutim, danas zaključio da potencijalni gubici od obveznica i dugih vrednosnih papira "Dubai vorlda" nisu toliko veliki da bi mogli da izazovu novu globalnu finansijsku krizu. Za region, međutim, gubici mogu da budu ogromni, s obzirom da postoji opasnost od povlačenja stranog kapitala.

Razvoj događaja poslednjih sati upravo potvrđuje ove prognoze – pad berzi u Kuvajtu i Kataru dokazuje da najnervozniji investitori napuštaju region.

"Dubai vorld" je počeo panično da rasprodaje svoju najbolju aktivu, što je još jedan dokaz njegove teške finansijske dubioze. Najveći investicioni fond Dubaija je u Londonu prodao tri svoje zgrade na najatraktivnijim poslovnim ulicama, Ridžent stritu i Oksford stritu.

Zgrade koje je fond pre dve godine kupio za 80 miliona dolara prodate su za samo deset miliona.

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime