commons.wikimedia/World Economic Forum
Zoran Đinđić

Memorijalna protestna šetnja u čast ubijenom predsedniku Vlade Srbije Zoranu Đinđiću održana je večeras u Beogradu.

Građani su krenuli sa platoa Filozofskog fakulteta preko Ulice kralja Milana i Ulice kneza Miloša do zgrade Vlade, gde su zapalili sveće i ostavili cveće u znak sećanja na premijera koji je ubijen 12. marta 2003. godine.

Transparent sa Đinđićevim citatom “Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami”, koji je bio na početku kolone tokom trajanja šetnje, okupljeni su postavili na ogradu dvorišta Vlade Srbije, nedaleko od mesta na kojem je Đinđić ubijen. Tokom šetnje učesnici su, između ostalog, nosili poruke “Zora(ne) sviće”, dok su se sa razglasa čuli Đinđićevi govori.

Šetnja se održava u okviru antivladinih protesta “1 od 5 miliona”, koji se u glavnom gradu organizuju svake subote od 8. decembra 2018. godine, a u međuvremenu su se proširili na više gradova Srbije. Organizatori su pozvali građane da kod kuće ostave pištaljke, i da ponesu cvet ili sveću kako bi odali počast ubijenom premijeru Srbije.

“Dvanaestog marta ćemo se prisetiti svega što smo izgubili i svega što smo mogli da imamo u jednom normalnom demokratskom društvu”, navodi se u saopštenju organizatora.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Za učešće u ubistvu premijera osuđeno je 12 osoba koji su označeni kao pripadnici “zemunskog klana”, kriminalne organizacije koju je predvodio bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) “Crvene beretke” Milorad Ulemek – Legija. Pripadnici “zemunskog klana” dobili su kazne na ukupno 348 godina zatvora.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Source :

Vestionline

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime