Šešelju nema života u Hagu

0

Teški dani: Jadranka Šešelj

Zdravstveno stanje lidera Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i metastazama na jetri, saopštio je dr Milovan Bojić, jedan od članova lekarskog konzilijuma koji je posetio Šešelja u Hagu.
On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sedištu SRS-a naveo da kao ozbiljan čovek ne želi da licitira s tim koliko će Šešelj živeti, ali je dodao da "Šešelju nema života ako se ne leči".
– Nemam Šešeljevo odobrenje da o njegovom zdravstvenom stanju javno govorim, ali to činim zbog medicine, njegovog zdravlja i porodice, pa neka i o meni napiše knjigu u kojoj će me nazvati izdajnikom – rekao je Bojić, koji je bio ministar zdravlja u vreme vladavine Slobodana Miloševića.
Podsetio je da je Šešelju prethodno dijagnostikovan i rak debelog creva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.
– Trebalo je da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", prostoriju bez prozora. Obrazloženo mu je da se to čini jer bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan – obelodanio je Bojić.
Ovaj lekar kao jedino rešenje vidi da se lider radikala leči u Srbiji, ali se to ne može očekivati dok mu ne bude ukinut pritvor.
Da manevarski prostor za dolazak u Beograd lidera SRS-a nije veliki, ukazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
On je istakao i da će država Srbija, ukoliko odbrana Šešelja bude tražila da nastavi lečenje u Srbiji, tu inicijativu podržati.
– To se, međutim, do sada nikad nije desilo, da puste pritvorenika na lečenje. Dešavalo se da odobre lečenje u Srbiji pritvoreniku koji je pušten na privremenu slobodu. Naš manevarski prostor nije veliki, ali podržaćemo Šešelja, njegovu odbranu i porodicu – naveo je Ljajić.

Kritično stanje: Dr Milovan Bojić

Prema rečima šefa pravnog tima za odbranu lidera SRS-a Zorana Krasića, Šešelj treba što pre da dođe u Srbiju jer nema osnova za ostanak u Hagu.
– Pritvor je privremena mera i nema zakonskog opravdanja da posle 20. marta 2012. ostaje tamo ni minut – kaže Krasić za naš list.
Ističući da ne vredi ni upoređivati lečenje u zatvoru i na slobodi, Krasić se pozvao na ocene srpskog lekarskog tima da Šešelj ne bi bio u tako ozbiljnom stanju da je od početka bolesti bio na slobodi.
– Verujem našim eminentnim profesorima da se bolest kakva je prošle godine konstatovana Šešešlju rešava kod nas za pet do sedam dana, ali tamo se sve skriva i komplikuje. Ovi lekari su potvrdili da je izostala blagovremena zdravstvena zaštita i da potrebne poteze u Hagu, ili nisu vukli, ili su to radili sa zakašnjenjem – naveo je Krasić.
On je ponovio da je svaki dan pritvora za Šešelja dokaz sistematskog urušavanja njegovog zdravlja.
Kaže i da se radikali nadaju dolasku svog predsednika kući, ali da je u Hagu mnogo puta odlučeno drugačije od očekivanog.
– Ako im ovo sada nije dovoljno za Šešeljevu slobodu, pitanje je gde ide međunarodno pravo, i iako se trudim da sve govorim s pravnog aspekta ne mogu a da ne pitam gde im je humanost – kaže Krasić.
On ističe da je neshvatljivo da se lider SRS-a drži u "bunkeru", zbog navodne opasnosti da zrači jer je to "priča bez ikakvog medicinskog pokrića". Napominje i da su holandski civilni lekari korektni, a da je glavni problem u zatvorskim.
– Taj problem sa njima će ostati ako Šešelj ostane u pritvoru – zaključio je Krasić.
 

Jadranka u suzama
Supruga lidera radikala Jadranka Šešešlj s kojom smo se juče čuli u dva navrata bila je posle obraćanja Milovana Bojića javnosti vidno uznemirena, u suzama i nije mogla da govori.
Ona je tokom jutra, kad smo se čuli prvi put, kazala da sa Šešeljem razgovara svakodnevno, ali ne pričaju o njegovom zdravstvenom stanju.
– Redovno se čujemo. Voja je kao i uvek jak i želi da zaštiti porodicu. Pričamo o drugim temama, a o njegovoj bolesti ne znamo mnogo ni on, ni ja – kazala je Jadranka Šešelj za "Vesti".

 

Neljubazni u Tribunalu
– Medicina i život treba da budu iznad prava. Prošlo je 12 meseci od trenutka kada je Šešelj ukazao na prve simptome do trenutka kada su obavljena prva snimanja debelog creva – naveo je Bojić.
On je dodao da srpski lekarski tim nije naišao na ljubaznost u Tribunalu.
– Bilo je teško doći do potrebne dokumentacije – obelodanio je Bojić i istakao dobru saradnju sa Rasimom Ljajićem i srpskom ambasadom u Holandiji. Objasnio je i da se javnosti obraća da bi se izbegli senzacionalistički navodi u medijima, dok će zvaničan i detaljan izveštaj tek biti sačinjen.

 

Hag gori od Gvantanama
Zoran Krasić objašnjava da radikali čekaju detaljan izveštaj srpskih lekara o Šešeljevom zdravstvenom stanju koji će, ukoliko predsednik SRS dozvoli biti na uvidu javnosti i nadležnima u Hagu.
– Očekujemo da neko tamo po službenoj dužnosti razmotri taj izveštaj, a mi idemo u Hag, gde ćemo 8. novembra protestovati kako bi građani u Holandiji i Evropi videli da nije najgori zatvor Gvantanamo na Kubi, već ovaj u centru Haga, u Holandiji. Da pokažemo da je to logor za Srbe u razvijenoj zemlji, a osim srpske dijaspore očekujemo i pripadnike međunarodnih humanitarnih i organizacija za ljudska prava – rekao je Krasić.

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime