Šešelj: Došao sam da srušim režim!

0

 

 

Ne haje za bolest: Šešelj pozdravlja okupljenje ispred sedišta stranke
 

"Prvo politika, pa lečenje", glavna je poruka teško bolesnog lidera radikala Vojislava Šešelja koji juče, posle 12 godina provedenih u Hagu, došao u Beograd. Dočekala ga je supruga Jadranka sa četvoricom sinova i dvojicom unuka i brojne pristalice Srpske radikalne stranke na aerodromu "Nikola Tesla", gde je njegovo pojavljivanje praćeno opštom histerijom, ovacijama i povicima "Vojo, Srbine".
Pevale su se i četničke pesme, paljene baklje, vijorile se srpske i stranačke zastave, a čule su se i uvredljive parole na račun srpskih vlasti, posebno protiv lidera naprednjaka i premijera Aleksandra Vučića.
Događaj je više stotina novinara i fotoreportera iz zemlje i inostranstva, a bilo je i onih koji su ekipe poslali direktno u zemunsko sedište SRS. Nekolicina novinara koja je sa Šešeljem putovala u Srbiju prepričavala je da je vođa SRS bio atrakcija u avionu, veseo, prijatan i raspoložen za šalu. Nije krio radost zbog povratka.

Zbijao šale: Šešelj as novinarima u avionu
 

– Imam dve metastaze, ali nije to tako strašno kao što se misli – rekao je Šešelj tokom puta, ističući da ga čeka stolica u stranci. Priznao je da mu je jedan od najtežih trenutaka u Hagu bio kada je saznao da SRS nije prešla cenzus.
– Hteo sam da umrem tada – otkrio je Šešelj i najavio borbu protiv nekih bivših političkih saboraca. Naveo je da je Tomislavu Nikoliću verovao, ali da sada ne želi da ga vidi. Sa druge strane, ponosan je zbog pobede nad Tribunalom, što mu je kaže i bio cilj.
Tokom leta, lider SRS je s putnicima pričao i slikao se. Želeo je kafu sa puno šećera, a priznao je i da je prvo što je uradio po ulasku u avion bila molba jednom od putnika da mu pozajmi mobilni kako bi se čuo sa porodicom.

Ukrcavanje: Na aerodromu u Amsterdamu

– Slobodan sam pod mojim uslovima – kazao je pre sletanja u Beograd.
Da će mu politika zaista biti na prvom mestu, Šešelj je pokazao odlazeći pravo sa aerodroma u sedište SRS na Magistarskom trgu u Zemunu, umesto u porodični dom u Batajnici. Veselje zbog povratka lidera, radikali su pokazali i tokom puta ka Zemunu. "Plavi karavan" kako radikali zovu kolonu vozila sa plavim stranačkim zastavama koja je pratila njihovog lidera, umesto uobičajenih 15 minuta putovao je skoro 50 minuta. U centrali stranke vođa je domaćinski dočekan i uz suze brojnih pristalica. Sa najbližim saradnicima odmah se povukao u svoj kabinet, iako ga je čekala trpeza prepuna đakonija, a na pladnju je, prema tradiciji, bilo i celo pečeno prase. Pre obraćanja okupljenim pristalicama i novinarima sa prozora Magistrata Šešelj je održao sastanak sa predsednicima stranačkih okruga.
– Brutalno sam izbačen iz Haškog tribunala i to pod mojim uslovima. Kažu zlobnici da je to privremeno, a ja kažem trajaće dok izdajničku srpsku vlast ne oborim. Otpadnike i izdajnike koji su prodali svoju čast i karakter i svoju ideologiju i postali sluge zapadnih sila – rekao je Šešelj, najavljujući druženje sa pristalicama i novinarima na mitingu u subotu u podne.

 

Paroški: Evropski Mandela

Vojislava Šešelja na aerodromu je dočekao i nekadašnji ljuti politički protivnik Milan Paroški.
– Došao sam da sačekam srpskog junaka koji nije samo srpski Nelson Mandela, već evropski. Vojislav Šešelj je posle 12 godina borbe, srušio ne samo Haški sud, već i čitav globalistički korumpirani svet – kazao je Paroški, dodajući da posle Šešeljevog povratka u Srbiji ništa neće biti isto, kao i da "odbrojava dane srpskoj vlasti".

 

Špageti od Pavkovića,
jogurt od Tolimira

Vojislav Šešelj kaže da mu je žao što nije stigao da pritvorenicima u Hagu priredi oproštajnu proslavu, jer nije imao vremena.
– Sa svima sam se pozdravio. Poslednjeg sam video Nebojšu Pavkovića i Milana Martića. Igrali smo šah. Za oproštaj me je Zdravko Tolimir častio jogurtom, a Pavković mi je pravio špagete – otkrio je Šešelj.

 

Miting u subotu

Povodom tvrdnji SRS da vlast planira da napravi incidente na mitingu u Beogradu 15. novembra, na kojem će govoriti Šešelj, ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da je teško komentarisati besmislice.
– Ne bavimo se prošlošću i odbijam da dozvolim da nas bilo ko vuče u politički mulj i prošlost, ko god to bio, da li to bio Šešelj, Šarović ili bilo ko iz SRS – kazao je Stefanović.

 

Doleteo "Novakom"

Vojislav Šešelj na aerodrom Skipol u Amsterdamu je došao nešto posle deset sati. Njega su u crnom džipu dopratili holandski policajci, a Šešelj nije prošao redovnu pasošku kontrolu, te nije bio u čekaonici s putnicima na redovnom letu Er Srbije. Veći broj policajaca u civilu bio je i u samoj zgradi aerodroma. Avion kojim je Šešelj doputovao je prvi erbas koji je stigao u flotu nacionalne aviokompanije. Reč je o letelici A319 koja je nazvana "Novak Đoković". Šešelj nije bio smešten u biznis, već u ekonomsku klasu.

Lj. I.

 

 

 

 

PRVE REAKCIJE ZVANIČNIKA VLADE SRBIJE

On je politička prošlost

Ivica Dačić

Malo ko je verovao da će haški optuženik, rekorder po godinama provedenim u zatvoru bez presude, ikad više videti zemlju iz koje je dobrovoljno otišao u Hag 24. februara 2003. godine. Izgleda u to je najmanje verovala aktuelna vlast, koja njegovom povratku nije pridavala neku važnost. Niko od zvaničnika vlasti, pa ni ministar Rasim Ljajić, čovek zadužen za saradnju sa Haškim sudom, nije se pojavio na dočeku, ali bez obzira na nezainteresovanost režima dolazak Šešelja izazvao je političku buru. Posebno ih je dotakla njegova poruka da će se po povratku u Srbiju "svetiti izdajnicima".
Doduše, Šešelj je tu izjavu nešto ublažio tokom leta za Beograd i pojasnio da je, kad je to rekao, govorio za slučaj da mu Vlada Srbije da garancije mimo njegovih želja.
– Pošto su te želje ispoštovane, ne spremam osvetu, ali se sa izdajnicima neću rukovati – poručio je lider radikala.
Članovi Vlade komentarisali su njegov povratak koji za razliku od ministra za rad Aleksandra Vulina, ne vide kao pokušaj destabilizacije zemlje.
Šef diplomatije Ivica Dačić na Šešeljevo oslobađanje iz Haga gleda sa "humanitarnog aspekta", a komentarišući njegov eventualni politički angažman kaže da su "te ideje i takav način razmišljanja politička prošlost". Potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović smatra da dolazak Šešelja "nema veze sa stabilizacijom i destabilizacijom zemlje".
– Srbija ide napred i sve što je bilo u prošlosti pokušavamo da prevaziđemo – kazala je Mihajlovićeva.
Ministar pravde Nikola Selaković, takođe u puštanju lidera radikala ne vidi nikakav politički potez.
– Ako neko smatra da je to politički potez, onda je to neko ko ozbiljno računa na njegovu politiku. Politika koju je Šešelj vodio dok je bio politički aktivan je promašena i neuspela priča u koju građani nisu poverovali. Prema tome ne vidim u ovome nikakvu političku priču i smatram da to uopšte ne treba posmatrati na takav način – ocenio je Selaković.
Oglasio se još pre nekoliko dana i premijer Aleksandar Vučić, ali se nije dotakao Šešeljevih poruka već mu je samo poželeo brz oporavak.
Dolazak lidera SRS "posle 11 godina u haškoj tamnici bez presude", kako kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, svojevrsna je poruka i slika kako funkcioniše taj sudski sistem.
– Povratak Šešelja nije samo unutrašnje, nego i međunarodno pitanje – poručio je Čepurin.

D. DEKIĆ

 

Sudija izdvojio
mišljenje

Sudija Tribunala Mandiaja Nijang izrazio je neslaganje sa odlukom suda o bezuslovnom puštanju Šešelja na slobodu. Nijang je izdvojio mišljenje jer nije uveden kao obavezujući sistem nadzora kojim bi se obezbedilo da se optuženi vrati u Tribunal i da ne stupa u kontakt sa žrtvama i svedocima.
On smatra da nije jasna ni tačna uloga srpskih vlasti, jer nemaju nikakvu direktnu obavezu da bilo šta učine, a mišljenja je i da je optuženi Šešelj "ozbiljno bolestan i da ne dobija najbolju negu zbog razlika u mišljenju oko medicinskog protokola koji treba slediti".

 

Stiže i Bramerc

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi iduće nedelje u dvodnevnu posetu Srbiji, a u okviru njegovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilaštva SB UN, u drugoj nedelji decembra. Bramerc će o saradnji Srbije sa haškim tužilaštvom razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, sa nekoliko ministara i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

 

 

 

 

 

 

 

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime