Ove godine su u Hrvatskoj otvorene brojne kompanije s kineskim kapitalom, a to su pre svega lučki kapaciteti, ali ova godina mogla bi da donese i prve opipljivije kineske pokušaje na poslovima u železničkoj infrastrukturi, prenosi SEEbiz.

Početkom aprila u Hrvatsku stiže velika poslovna delegacija koju predvodi grupacija Z-Run, a investitori su, kako se navodi, zainteresovani za investicije u Krapinske Toplice i Kumrovec.

Hrvatsko zagorje uz zadarski bazen ostaje glavna tačka interesa kineskih investitora u Hrvatskoj.

Početak godine doneo je u toj zemlji i ponovno oživljavanje priče o nizinskoj pruzi, ali u kontekstu zakupa novih lučkih kapaciteta na Zagrebačkoj obali u Rijeci.

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković krajem januara bio je u poseti Kini, odakle je, za Hrvatsku, stigla dobra vest da je kineski lučki div COSCO zainteresovan za koncesiju na Zagrebačkoj obali.

Brojke COSCO-a su zaista impresivne.

COSCO Shipping je državna kineska kompanija sa sedištem u Šangaju, specijalizovana za međunarodni i domaći kargo brodski transport kao i vezane servise.

Ukupna flota broji 1.118 plovila s ukupnim kapacitetom od 91,77 miliona tona nosivosti tereta, što je čini trećom flotom po veličini na svetu.

Korporacija je investirala u 51 terminal, uključujući 47 kontejnerskih terminala širom sveta.

Source :

Vestionline, Tanjug

POSTAVITE ODGOVOR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime